5 начина да подобрим въздуха у дома

1
143
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Има общо мнение, че въздухът извън входната врата е много по-лош, от колкото този у дома. Но както показват много проучвания по темата се оказва, че въздухът у дома е по-замърсен. Как става така, че въздухът у дома е толкова по-мръсен? Замисляли ли сте се за праха натрупан по мебелите, почистващите препарати, бои, лакове, миризма на готвено, лак за коса, всякакви препарати за пръскане, дезодоранти, мухъл и бактерии. Всички те са виновни за лошия въздух у дома.

 

Лошият въздух у дома е проблем, когато прекарваме голяма част от времето на закрито. Например в офиса сме по 8-9 часа. Това може да доведе до обостряне на алергии, астма и други белодробни заболявания. Сънливост, зачервени очи и чувство на отпадналост. Ето няколко съвета за бързо подобрение на въздуха.

 

 

Съвет № 1: Проветрете

Отворете прозорец, за да излъчвате вредни химикали и дайте чист, по-здравословен въздух! Дори ако това е за няколко минути на ден, това е едно от най-простите (и най-достъпни) неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на въздуха вкъщи. Можете също така да включите таван или преносим вентилатор, докато прозорците са отворени, за да рециркулирате домашния въздух и да изтласкате остарелия въздух2.

 

 

Съвет № 2: Използвайте нетоксични домакински почистващи продукти

Традиционните домакински почистващи продукти са един от водещите фактори, допринасящи за лошото качество на домашния въздух. Вашият дом не е научен експеримент. Вместо да харчите пари за домакински почистващи продукти, не търсете повече от килера си за съставки, които притежават естествена почистваща сила. Съставки като сода за хляб, бял дестилиран оцет, лимонов сок, зехтин, масло от чаено дърво, гореща вода, груба сол и кастилен сапун правят всичко възможно, без да изхвърлят вредни химикали във вашия дом.

Ако предпочитате нещо в бутилка, не вярвайте само на това, което ви казват на етикета. Направете някои изследвания, преди да купите. Потърсете продукти, които се използват в растителни съставки за почистване на енергия без изкуствени бои и / или аромати за по-добро качество на вашия дом. И помнете, традиционно, колкото по-малко съставки са на етикета, толкова по-добре.

 

 

Съвет № 3: Инвестирайте стайни растения

Вярвайте или не, съществуват няколко растения, които действат като филтри за въздуха, като изсмукват вредните химикали, които се намират във въздуха и зареждат пространството със чист кислород. Изследване, проведено от НАСА, показва, че определени растения са особено подходящи да „изяждат“ някои от по-вредните химикали: формалдехид, бензен и въглероден монооксид, за да назовем само няколко. Ето някои от най-добрите растения, които се оказаха най-ефективни при премахването на вредните химикали:

 

 

• Бамбукови палмови – Dypsis lutescens

• Бръшлян – Hedera спирала

• Гербер – Гербера jamesonii

• Джанет Крейг Драсена- Драцена деремензис „Джанет Крейг“

• Червена оранжева Драцея –  

• Масова тръстика / Царевично растение – Dracaena massangeana

• Драцена – Dracaena deremensis „Warneckii“

• Змийско растение – Sansevieria laurenti

• Стайна хризантема – Chrysantheium morifolium

• Спацифилум – видове Spathiphyllum

 

 

Съвет # 4: Пропуснете ароматизатора

В желанието си в дома да мирише на свежо и чисто доста често използваме аерозоли, свещи, ароматизатори и всякакви подобни миришещи хубаво неща. Ще кажете какво лошо има в това? Доказано е, че всички те, както и почистващите препарати изпълват дома с химикали.

 

Проучване, проведено от Университета във Вашингтон, установи, че близо 100 летливи органични химикали (ЛОС) са изпуснати от шест популярни освежители за въздух. От изброените 100 емисии на летливи органични съединения, нито едно от тях не е посочено на етикета, а пет от тях освобождават най-малко един или повече, ракови химикали. Много аромати не са тествани за безопасността на хората и обикновено се използват група класификатори, известни като фталати, за да се запази аромата. Фталатите са свързани с нарушения на хормоните, рак и репродуктивни и развиващи се проблеми.

 

За да защитите качеството на въздуха вкъщи, потърсете почистващи препарати за домакинството, детергенти и аерозолни спрейове, които са без аромат или ароматизирани със 100% естествени съставки. Можете също да използвате етерични масла, лимони или сода за хляб, за да освежите дома си.

 

 

Съвет # 5: Внимавайте за боята

Познаваш ли онзи неприятен аромат, който изпълва стаята, след като сте боядисали стените? От него дори може да Ви стане лошо. Конвенционалните бои могат да отделят токсични изпарения във вашия дом през целия си жизнен цикъл. Потърсете по-безопасни бои, обозначени като „Zero VOC“ или „Low VOC“. Най-идеалният вариант е „Zero VOC, без токсични вещества и без разтворители“. Търсете специално бои без аромат и предназначени за употреба на закрито.