От 2022 делят зрелостните изпити за общообразователна и профилирана подготовка

1
128
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

От 2022 година вторият задължителен зрелостен изпит по предмет по избор на абитуриентите ще има два варианта – за преминалите общообразователна и профилирана подготовка. Това предвижда новият Закон за предучилищното и училищното образование, коментира директорът на дирекцията “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН – Евгения Костадинова при представянето на резултатите от тазгодишните матури.

Първият випуск, който ще държи такива матури, са тазгодишните осмокласници. Целият им гимназиален етап ще премине според правилата и програмите на новия закон и поради тази причина те ще бъдат и първите, които ще държат различни матури, според това по каква програма са обучавани.

Изпитът по български език и литература ще бъде един и същ за всички ученици. За втора матура всеки абитуриент ще може да избира измежду общообразувателните предмети и профилиращите/професионалните дисциплини, които е изучавал. Според експертите от МОН, това ще направи оценяването по-справедливо и по-реално.