Борисов се поклони на Божи гроб, но се скри от камерите на журналистите

1
168
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с Патриарха на Ерусалим Теофилос III.

Преди това той се поклони на Божи гроб, но пожела да не бъде сниман от журналистите.

На срещата присъства и българска делегация, която включваше вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 

За нас е огромна чест да сте тук, в Ерусалим. Ние ви възприемаме като посланик на мира. С тези думи Патриархът на Ерусалим Теофилос III се обърна към българския министър-председател Бойко Борисов. Теофилос III добави, че Патриаршията в Израел цени високо и е горда с добрите отношения на премиера Борисов и България с израелския народ. „Хората днес имат нужда от мир. Благодаря ви, че допринасяте за добрите двустранни отношения между нашите страни и сте възприели мисията да насърчавате мира“, заяви пред Бойко Борисов Патриархът на Ерусалим.

В рамките на разговора с премиера Борисов, Теофилос III изтъкна, че Ерусалим е благословено място. Град, който е разпознат като свещен от всички държави и религии. Той обясни, че Патриаршията е приела като своя мисия да популяризира идеята, че за да живеем всички заедно в мир, ключово е възпитанието и взаимното уважение. 

„Макар и да сме изправени пред редица предизвикателствата, ние ще продължаваме да носим мир и хармония“, категоричен бе патриарх Теофилос III.

 

Патриарх Теофилос III и Бойко Борисов

–––––––––––

„Свещените места са общи на евреи и християни. Благодарение на дейността в продължението на годините Ерусалим успя да опази своя християнски характер, което означава, че вашата държава, вашите хора имат легитимни права върху същността на Йерусалим“, каза патриархът.  – 

Старият град се напълни с църкви и ще запазим настоящия си културен и религиозен облик, добави още духовният глава. Добре дошъл, чувствайте се като вкъщи, приветства госта си Теофилос III.

Патриархът провъзгласи българския премиер за висш командир на ордена на Божи гроб. На рождения си ден Борисов бе награден със златен кръст, златна корона и звезда.

„Благодаря ви, че имахме възможност да се докоснем до единственото непреходно нещо. Благодаря и от името на всички миряни, че всяка година имаме възможност да взимаме свещения огън от тук. Бих добавил към приятелите, освен Израел и израелския народ, и нашите гръцки съседи. Снощи първият, който ме поздрави за рождения ми ден, в 00.01 ч., беше Ципрас“, каза премиерът Борисов. 

 

Българският министър-председател Бойко Борисов изтъкна пред своя домакин Теофилос III, че столицата на България – София, е пример за етническа толерантност.

„В рамките на само един квадратен километър имаме православен храм, джамия, синагога и католическа църква“, обясни премиерът. Той допълни, че правителството е помогнало за построяването или ремонтирането на стотици църкви в България и чужбина.

По думите на Бойко Борисов Балканите са преживели много катаклизми в историята си и затова днес всички страни в региона нямат друг път, освен този към мира. Премиерът на България благодари на патриарха на Ерусалим за възможността той и българската делегация да се докоснат до това свещено и непреходно място. Бойко Борисов увери Теофилос III, че България подкрепя напълно Патриаршията в Ерусалим в мисията й да носи мир и разбирателство по света.

 

Приятелството ни датира от много отдавна. Ние никога няма да забравим миналото. Как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си – каза израелският премиер Бенямин Нетаняху на срещата си с българския си премиер Бойко Борисов.

„Споделяме изключително добро приятелство. Споделяме мост, изграден между българския и израелския народ – това са българските евреи, които са допринесли изключително много за развитието на Израел“, заяви той. „Оценяваме всичките ви действия срещу антисемитизма и усилията ви в общата ни битка срещу радикалния ислям. Не по-малко и в борбата срещу тероризма, който редовно води до жертви не само в нашите две страни, но и в международен план“, посочи Бенямин Нетаняху. 

През септември се надявам заедно да открием два идентични паметника. Единият е вече поставен в София, а другият ще бъде в Тел Авив за подвига на българите за спасяването на евреите  – каза премиерът Бойко Борисов. 

От името на всеки българин благодаря за това, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател каза думите: „Никога няма да забравим това, което българският народ е направил за евреите““, заяви той. „Вчера на срещата на Американския еврейки комитет беше изключително трогателно, когато говорихме за подвига на българския народ всички станаха прави и ръкопляскаха“, изтъкна Бойко Борисов. „От дистанцията на времето сега може да не го оценяваме, но ако за миг си представим как българският народ се е опълчил на фашисткия режим – това е подвиг. И сега взимаме трудни решения, но тогава е било изключително трудно“, посочи премиерът. „Когато пътувахме казах на делегацията ми: „Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да бъде най-добър приятел до камината на президента Доналд Тръмп и да бъде с президента Владимир Путин на парада в Москва“, коментира Бойко Борисов. 

В отговор Нетаняху каза: Случва се понякога!

След това той поздрави Бойко Борисов за рождения му ден.

 

Съвместно производство на военни дронове предложи българският премиер Бойко Борисов на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по време на разговора им във вторник сутринта в Йерусалим.

“Ще разговаряме за съвместни производства в областта на високите технологии и отбраната, особено за това изключително силно и модерно оръжие, каквото са дроновете”, обяви Борисов на съвместно изявление с Нетаняху. 

Идеята е Израел да инвестира в български производства за военни дронове. Подобен завод може да стане част от сделка за закупуване на ползвани израелски самолети F-16 за българските ВВС.

Дни преди посещението на Борисов в Израел парламентът даде съгласие за стартиране на проект за закупуването на поне 8 нови изтребителя за военновъздушните ни сили срещу 1,8 млрд. лв. Сред кандидатите за доставчик на новите бойни самолети, които да заменят съветските МиГ-29, е и Израел. Предложението му е за употребявани, но модернизирани от тях самолети F-16, тъй като израелските ВВС постепенно преминават на по-модерните и скъпи F-35.

Завод за дронове в България би могъл да стане част от индустриалното сътрудничество, което е задължително за тази сделка според гласуваното от Народното събрание решение, обясниха от делегацията ни.

Израел е основен гарант за сигурността в Близкия изток, обяви Борисов пред Бенямин Нетаняху. “Невинаги отношенията между ЕС и Израел са били на висотата, на която трябва да бъдат”, отбеляза българският премиер.

“Благодаря за последователната ви подкрепа за Израел, включително и в рамките на ЕС. Време е цяла Европа да разбере, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички и гарантира сигурността”, заяви пък домакинът Нетаняху.

Именно взаимодействието на службите срещу радикални мюсюлмани и терористи бе сред водещите теми при разговорите на Борисов в Израел. В делегацията на премиера, включително и за срещата с Нетаняху, бе включен шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Израелският премиер пък похвали Борисов за усилията, които България полага за спиране на ислямския радикализъм и борбата с тероризма.

“Нашите разузнавателни служби работят много добре заедно и обменят информация в името на световния мир”, заяви Борисов.

Службите на Израел и България работят много тясно от 2012 г., когато в Бургас бе взривен автобус с израелски туристи. Тогава подозренията паднаха върху финансираната от Иран терористична групировка “Хизбула”. Все още обаче съдебното дело в България продължава.

След разговорите си с премиера Борисов бе последователно приет от президента Реувен Ривлин и лидера на парламентарната опозиция Исаак Херцог. “Напрежението между Иран и Израел е повече от очаквана последица от сирийската гражданска война”, коментира Ривлин. Борисов отвърнал, че Иран е важен за ЕС.

Президентът Ривлин изпя Happy Birthday на Борисов

С Happy Birthday и торта посрещна президентът на Израел Реувен Ривлин българския премиер Бойко Борисов. Двамата разговаряха при посещението на министър-председателя в Йерусалим в деня, в който Борисов навърши 59 г. След официалните приветствени думи президентът запя песента за рождения ден, а в залата бе внесена торта.

“Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден”, обясни Борисов на Ривлин защо в този ден е в Израел.

Подарък и поздравителен адрес му изпрати президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. 

“Ние сме убедени, че връзката на еврейския народ с Йерусалим е неоспорима и не оставаме чужди на желанието на еврейското население на Израел, еврейството по света и на правото на Израел като суверенна държава да определи своята столица и тя да бъде международно призната.” – обяви Бойко Борисов на световната среща на Американския еврейски комитет в понеделник вечерта. Думите му бяха по повод преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, което отново взриви отношенията между Израел и палестинците.

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите големи монотеистични религии – християни, мюсюлмани и юдеи, обаче трябва да бъде договорен в окончателно споразумение за мир между израелци и палестинци, добави Борисов. Това е и официалната българска позиция, която страната ни обяви още в края на миналата година след изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че мести посолството.

България е за принципа намиране на мир между две държави, припомни Борисов пред Американския еврейски комитет.