Почетният гражданин на Поморие Йордан Маринов откри изложба в Народното събрание

1
187
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Иизвестният маринист и почетен гражданин на Поморие – Йордан Маринов подреди първата си изложба живопис в  Народното събрание на Република България. „Морето! Най-голямото събитие!” беше открита от председателя на Парламента Цвета Караянчева. Експозицията включва близо 30 платна и се осъществи по инициатива на бургаските народни представители.

”Радвам се, че благодарение на нашите колеги от Бургас имаме възможността да подишаме малко морски въздух, да се насладим на красотата на картините на Йордан Маринов”, отбеляза Караянчева.

Тя подчерта, че с платната си художникът убедително показва прословутия артистичен дух на хората от крайбрежието, който не е просто легенда, а силно присъствие в съвременното българско изкуство. Кметът на община Поморие Иван Алексиев също приветства Маринов, като му изпрати поздравителен адрес, който бе прочетен при откриването.

„Морето! Най-голямото събитие!” – едва ли има по-подходящо име за днешната Ви изложба живопис, защото неведнъж сте доказвал, че събитието във Вашето творчество е морето, а Поморие – уютният му пристан! Горд съм от факта, че сте почетен гражданин и културен посланик на нашия град и Ви благодаря!“, пише кметът в поздравителния си адрес.

Йордан Маринов е удостоен със звание почетен гражданин на Поморие от 23-ти декември 2014 г. Той е автор на много монументални творби и организатор на десетки самостоятелни изложби както в страната, така и в чужбина.