5 от най-опасните животни на планетата!

1
123
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

5.Кафърски бивол – от вида има около 900 000 екземпляра, които обитават териториите на юг от пустинята Сахара. Предвижват се на големи стада рано сутрин или в късния следобед. Ако бивол или, по-лошо, неговото малко се окаже в опасност или бъде ранен, то тогава се разбира защо прякорът на кафърския бивол е Черната смърт. Той е особено агресивен към хора и се смята за отговорен за смъртта на повече ловци, от което и да било друго създание на черния континент. Кафърският бивол достига височина от около 1.8 метра, тегло около 1 тон и може да развие скорост до 56 километра в час. Нещо повече, този бивол не би се поколебал да атакува движещо се превозно средство, дори и да е ранен в този момент.

4.Мраморен конусовиден охлюв – обитава тропическите морета и може да се открие край бреговете, кораловите рифове или плитчините. Дължината му е между 10 и 15 сантиметра и е лесно разпознаваем, поради кафяво-бялата си черупка – окраска, наподобяваща мрамор, откъдето идва и името му. Макар и красив, докосването на този охлюв може да се окаже смъртоносно, защото отровата му съдържа конотоксин, а ефектът от ужилването е почти мигновен, водещ до парализа и подуване.

3.Жаба дърволаз – представителите на вида са оцветени в най-разнообрази ярки цветове. Най-отровната сред тях е тази в жълт цвят, известна още като златна отровна жаба стрела. Нарича се така, защото в миналото местни племена са намазвали върховете на стрелите си с отровата ѝ. Населява предимно дъждовните гори по тихоокеанското крайбрежие на Колумбия, а на дължина достига до 5 сантиметра. Жлезите по кожата ѝ произвеждат батрахотоксин – изключително силна отрова. Количеството от нея от само една жаба може да причини смъртта на десет възрастни мъже, превръщайки я едно от най-опасните създания на планетата ни!

2.Черна мамба – въпреки че други видове като кралската кобра и бумсланг например са не по-малко отровни, това което прави особено опасна черната мамба е нейната скорост. Тя обитава саваните и скалистите райони на Южна и Източна Африка. Черната мамба достига до 4 метра дължина и е най-бързата змия в света, развивайки от 12 до 18 километра в час! Тя е една от малкото змии на планетата, които могат да ухапят човек по лицето, защото може да издигне приблизително две трети от тялото си над земята. Отровата ѝ е невротоксична и ако не се приеме противоотрова, леталният изход при човека настъпва до 15-20 минути след ухапване.

1.Соленоводен крокодил – прочутите алигатори в щата Флорида, САЩ може да са много опасни, но със сигурност соленоводните им братовчеди по нищо не им отстъпват! Особено известни са с това, че лесно могат да бъдат провокирани и са изключително агресивни към всичко, изпречило се на пътя им. Обитават Северна Австралия и Югоизточна Азия, като на дължина достигат до 7 метра, а на тегло внушителните 1000 килограма! Известно е, че убиват стотици хора всяка година. Еднакво добри плувци са не само в солени, но и в сладки води, а силата на захапката им е почти 1000 килограма на квадратен сантиметър.

Снимки: www.cntraveler.com