Просия – бизнес без ДДС

4
134
Добави коментар

     Просията е най-проспериращият бизнес у нас. Да си просяк на пълен работен ден носи не малко пари, които дори не се облагат с данъци.

     А на кого са нужни данъци, когато зад гърба на циганите стоят добре облечени адвокатчета и организации, които спомагат за разцвета на този „бизнес“. Как на циганката детето не порасна за толкова години докато редовно я засичам покрай дома ми и с какво ли е упоено то? Питам се и къде е държавата по това време? Държавата просто си прибира договорената „комисионна“ за да не си „отваря очите“ за нередностите.

     За съжаление в бизнеса на циганите се намесват и българи, които трябва да обират трохите. Тях няма кой да ги учи на легални хитрости и позициониране. Циганите вече насочват усилията си към чужбина. „Работниците“ на старейшините се изпращат в Гърция, Франция, Швеция, Норвегия и други развити страни.

     Оказва се, че в чужбина хората са още по-заслепени и водени от безкрайна овчетъпа наивност. Имат по-големи материални възможности от нас българите и се превръщат в „златни касички“.

     С чиста мисъл и душа както тук така и в Европа, искаме да помогнем дори и с малко на човек в беда. Така в повечето случаи спомагаме за охолния живот на маса цигани, които си взимат отделно добри пари от социални помощи. В един момент се оказва, че просякът изкарва повече пари от семейния ни бюджет. Може би и затова си имат израз за нас „будалите, които се трудят“. 

     Нужни са сериозни мерки за справянето с тази напаст наречена професионална просия. Тя ни настига на улицата, пред обществени сгради, на спирките за градски транспорт, докато сме в колата и чакаме в задръствания и къде ли още не. Добър пример показва Дания, където местните са достатъчно облагодетелствани от социалните помощи и не им се налага да просят. Но все пак са взели и крупни мерки.

     За финал искам да кажа, че трябва да сме състрадателни към закъсалите и бедстващи хора, защото всеки може да попадне на тяхно място. Както и към хората със здравословни проблеми, защото държавата почти е абдикирала от тях, но и да сме достатъчно бдителни за да не станем жертва на тази порочна схема за вадене на мръсни пари.