Кредитната карта. 5 идеи как да намалиш нейните разходи.

2
262
Добави коментар

Кредитната карта може да ти струва много, без дори да подозираш! Поеми контрол и сложи край на излишните харчове.

1. Изплати напълно задълженията си преди изтичането на гратисния период. По този начин ползваш безплатен кредит.

При покупка с кредитна карта обикновено получаваш безплатен кредит до датата на падеж. Това е гратисният период. Понякога можеш да се възползваш и от допълнителни отстъпки или точки за лоялност от самите магазини. Всичко това е страхотно. Но трябва да си сигурен, че можеш да покриеш цялата сума, когато настъпи моментът за това. Задължително си сложи напомняне на телефона. Ако не успееш да покриеш цялото задължение, останалата сума ще бъде добавена към кредитния ти баланс (наричан също “револвиращ баланс”) и ще започне да ѝ се начислява лихва.

Ако картата ти е с месечна или годишна такса, направи си сметка дали отстъпките и точките за лоялност могат да я компенсират.

2. Избягвай тегленето от банкомат. Скъпо е.

Таксата за теглене от банкомат обикновено е много по-висока от тази, която се начислява при дебитните карти. Освен това, за разлика от плащането на ПОС терминал, при тази операция не можеш да се възползваш от гратисен период. Лихвите започват да се трупат от момента, в който изтеглиш парите от банкомата.

3. Стреми се винаги да плащаш повече от минималната вноска. Ще ти излезе по-евтино.

Ако имаш кредитен баланс, банката изисква от теб всеки месец да плащаш минимална вноска. По този начин, обаче, погасяването на задължението ти може да отнеме години. Старай се всеки месец да внасяш повече от задължителния минимум. Така ще успееш по-бързо да изплатиш дълга си и ще имаш по-малко разходи под формата на лихви.

4. Рефинансирай твоя револвиращ баланс.По-евтино е.

Ако си натрупал по-голям кредитен баланс, потърси потребителски кредит, с който да рефинансираш цялата дължима сума при много по-нисък лихвен процент. Така ще спестиш доста пари и ще сложиш край на непрекъснатото затъване в дългове. Ако предприемеш тази стъпка, не забравяй да закриеш кредитната си карта.

5. Провери застраховката за защита на плащанията. Тя обикновено е скъпа.

Застраховката за защитата за плащанията по картата в случай на смърт, загуба на работоспособност, болест или безработица често е прикачена към договора. А това означава, че при наличието на кредитен баланс, всеки месец плащаш допълнително процент от дължимата сума или от кредитния лимит. Прегледай последното си извлечение и сравни тези числа с лихвите, които погасяваш. Може да се окаже, че застраховката удвоява разходите по твоя кредит. Ако тя ти струва повече, отколкото плащаш по лихвите, значи е прекалено скъпа и е време да я прекратиш.   

Ако искаш да научиш повече за кредитните карти, прочети тази подробна статия по темата.