Долината на имената в САЩ

1
150
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

В продължение на повече от 70 години хиляди хора пътуват до отдалечено пустинно място, северно от град Юма, щата Аризона, САЩ, известно като Долината на имената. Там те изписват имената си и оставят следа сред пясъците на пустинята. И ако по-скоро определяме изписването на имена и послания сред природата като нещо, което загрозява, то традицията във въпросната долина не се свързва с нищо подобно.

Да, изписват се имена, но за целта се използват единствено камъни, като по този начин всеки посетител оставя малък отпечатък от себе си без да замърсява или загрозява по някакъв начин пустинята.

Предполага се, че началото на традицията е поставено по време на Втората световна война. През 1942 година генерал Джордж Патън, заедно със своите войници, пристига на място, наречено Маневрена зона Калифорния-Аризона* (Долината на имената се намира в центъра ѝ), с цел обучение.

Маневрена зона Калифорния-Аризона – тренировъчна база, заемала част от пустинята Мохаве в Южна Калифорния и пустинята Сонора в Западна Аризона. Един от най-големите военни тренировъчни лагери в света!

Предполага се, че именно войниците са тези, които първи са изписали имената си с камъни. Базата се използвала в продължение на около 2 години, но с края на войната е изоставена. Днес от нея са останали само улици, тротоари и основите от някогашните сгради.

През 60-те години на миналия век мястото е преоткрито, а традицията да се изписват имена в пустошта бързо придобила популярност, като започнали да идват хора от близо и далеч!

И ако през 70-те години е имало няколко стотин имена на обща площ от около 16 декара, то днес имената са хиляди и заемат повече от 4800 декара!

Снимки: unusualplaces.org

По-рано е имало множество камъни, но с течение на годините повечето от тях вече са използвани и дори на посетителите се налага да си носят, за да имат с какво да изпишат имената си. Местни споделят, че има хора, които посещават долината от повече от 20 години насам!

На всеки 2-3 години се събират доброволци, които почистват Долината на имената от насъбралите се боклуци, донесени от вятъра, както и поправят тези имена, при които камъните са отвени от пясъчните бури. Местните споделят, че го правят, защото това не са просто имена или послания, а част от историята на района и биха искали тя да се съхрани, за да може да достигне и до следващите поколения!