Душманинът на Бабченко го наричал „Глист Глистович“

1
124
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Украинските власти обвиниха втори заподозрян за участие в заговор за ликвидиране на руския журналист Аркадий Бабченко, чието убийство бе инсценирано в Киев, след което той „възкръсна“, предаде Асошиейтед прес.

Представител на Службата за сигурност на Украйна каза, че задържаният Т. е участвал в организиране на терористични актове задочно, като обвиням е посочен и Вячеслав Пивоварник, за когото се смята, че е в Русия. Той се опитал да вербува украински граждани за наемни убийци.

Миналия месец украинската полиция съобщи, че Бабченко, който е отявлен критик на Кремъл, е бил застрелян в апартамента си в столицата. На следващия ден обаче той се появи на пресконференция и властите обявиха, че инсценировката е била направена с цел да бъде разкрит руски заговор за убийството на десетки журналисти. Един заподозрян участник в заговора бе арестуван още същия ден.

 

Борис Герман
–––––

Обвиненият като организатор на убийството Борис Герман не назовавал Бабченко по име, а когато говорел за него използвал името „Глист Глистович“ – съобщи заместитник-началникът на Главно следствено управление към Службата за безопасност на Украйна (СБУ) Богдан Тиводар – съобщи сайтът „Гордон“.

„Гражданинът Герман в своите разговори и кореспонденция нарича Аркади Бабченко  само Глист Глистович“ – казал Тиводар на брифинга, на който били представени още аудиозаписи от разговорите на Герман с бившия участник от войната в Донбас Алексей Цимбалюк, който уж бил убиецът на Бабченко.

„Та той е един глист. Нищожество…Някъкъв журналя, ходил по най-горещите точки на първата чеченска война, дрънкал по телевизията. После дошъл и казал, че това не е правилно и преминал на страната на украинците. Такива ги ловят“ – казва Герман на Цимбалюк.

Обвиненият в организирането на покушението се жалвал на Цимбалюк , че Бабченко си седи постоянно в апартамента в Киев и изобщо не ходи до Одеса, защото си счупил крака. Цимбалюк предложил да отиде в апартамента на Бабченко и там да го застреля, но Герман не подкрепил идеята.

 

Тиводар разказал повече подробности и за втория арестуван във връзка с имитацията нта покушение. Украинецът Т. е задържан на 13 юни и той бил главатар на група от 3 украинци, преминали инструкци и обучение в Ростов на Дон с цел организиране на терористични атентати на територията на Украйна. Тиводар казал още, че собственикът на консултантската агенция „Киевская консалтинговая груп“ Вячеслав Пивоварник е основен съучастник на Герман при подготовката на серия от терористични нападения на територията  на Украйна.