ПЕВИЦАТА, КОЯТО ПЯ С РОБИ УИЛЯМС НА ОТКРИВАНЕТО НА МОНДИАЛ 2018

1
198
Добави коментар
stami
stami

Аида Гарифуллина – новата красива оперна прима на Европа

Церемониите по откриването и закриването на спортни мероприятия са отлична възможност за страните – организаторки да покажат своите културни постижения. Наистина Русия не може да се похвали с поп изпълнители на световно ниво, но затова пък с гордост може да покаже оперно изкуство на високо ниво. Достатъчно е да припомним, че химна на Олимпиада 2014 изпълни великата Анна Нетребко, а игрите в Сочи закри песен в изпълнение на най – доброто сопрано на Москва. 
Появата на певицата Аида Гарифуллина на откриването на Световното първенство в Москва може би е изненада тези, които не следят оперния музикален жанр, но не е и за познавачите. 
Последните сезони на световната сцена са изключително успешни за талантливата изпълнителка от Русия. За няколко години от млада звезда на Виенската опера, на която обръщаха внимание най-вече заради ефектната външност, тя се превърна в една от най – търсените оперни певици в Европа. 
Аида Гарифуллина е родена на 30 септември 1987 г. в гр. Казан (Татарска ССР, СССР). В средата на 2000-те младата певица се обучава в Европа – първо в Нюрнберг, а после и във Виенския университет за музика и изпълнителско майсторство. Бащата на певицата е казански бизнесмен избягващ публичност, а нейната майка Ляйля Гарифуллина е добре известна в столицата на Татарстан, като депутат и директор на центъра за съвременна музика.
Изпърнителката е заслужил артист на Република Татарстан, носител на първа награда на оперния конкурс на името на Пласидо Доминго (2013 г.) и фирмена актриса на Димитрий Черняков – най известния в света руски оперен режисьор.
След откриването на Мондиала артистката няма да се отправи в отпуск. За това лято в нейния график са включени встъпления в Мариински театър в Санкт Петелбург, Париж в компанията на суперзвездите Джойс ДиДонато и Матиас Гьорне, оперна гала в немската „Людвигсбурге“ с именития тенор Виторио Григоло. В началото на 2019 г. сопрано ще
дебютира и в главния оперен театър на света Метрополитен опера. 
На церемонията по откриването на Световното първенство в Москва оперната дива изпълни с Роби Уилямс един от хитовете на поп идола.

„Аз никога не съм мислила, че ще ми се отдаде възможност да стана част от този грандиозен празник – световната купа по футбол в моята родна страна, – сподели емоции Гарифуллина, цитирана от ТАСС – А образът, в който аз ще застана пред цял свят е много символичен, нали Жар птицата се олицетворява с въплъщението и изпълнението на мечтата. Чия заветна мечта ще се сбъдне на нашия световен шампионат, ние ще узнаем на 15 юли на същата тази сцена със завършването на едномесечния празник на футбола в Русия. “
Източник: sport.business-gazeta.ru

Може да прочетете също: НАПАДАТЕЛЯТ НА СБОРНИЯ НА РУСИЯ Фьодор СМОЛОВ ПРЕД The Players’ Tribune: „ДОБРЕ ДОШЛИ!“