Шанхайска организация за сътрудничество – ШОС обхваща половината свят.

1
140
Добави коментар

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е международна организация, основана през 2001 г. от Китай, Русия, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. От 9 юни 2017 г. Индия и Пакистан стават също пълноправни членове.
Общата територия на страните членки на ШОС е повече от 34 милиона км², или 60% от територията на Евразия. Общото население на страните от ШОС е 3 милиарда 40 милиона души (2015 г.) – половината от населението на света.

Генералният секретар на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Рашид Алимов е заявил днес, че преговорите между ръководителите на Организацията на министрите ще се проведат в средата на октомври в Душанбе, Таджикистан. Серия от срещи ще се проведат и през следващите три месеца, като резултатите от тях ще бъдат обявени преди срещата на върха през октомври.

„Понастоящем ръководителите на нашите държави дават инструкции, а в средата на октомври ще се състои заседание на Съвета на министър-председателите на ШОС в Душанбе. Среща ще бъде председателствана от Таджикистан. Срещата ще се проведе в средата на октомври. Точната дата ще бъде обявена по-късно „, е казал Алимов.