Атина и Скопие подписаха договора, гърци и македонци масово протестират | Temaonline.bg

1
135
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Церемонията за подписване на споразумението между Гърция и Северна Македония в Псарадес започна.

Външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс, заедно с посредника на ООН Матю Нимиц тази сутрин в Преспа при засилени мерки за сигурността и в присъствието на висши представители на международната общност поставиха своите подписи на договора между двете страни за решаване на спора за името, който предвижда „erga omnes“ име за страната Република Северна Македония.

Министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас присъстваха на подписването в село Нивици от гръцката страна на Преспанското езеро.
 

След това делегациите на двете страни преминаха македонската страна на границата в Отешево, където приведоха обяд. На церемонията присъстваха също така и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по политиката на добросъседство и разширение Йоханес Хан.

„Дошло е време отново да пеем щастливи песни на Балканите, а днес се прави първата и смела стъпка в тази посока. Започваме да пишем такава нова песен тук в Преспа. Нашата цел е тази песен на радостта да пее на много векове и много бъдещи поколения, на нашия език и на език, в нашата страна и във вашата страна, от нашия народ и от вашия народ. Песен, която ще отпразнува мира“, заяви гръцкият министър-председател.

„Това споразумение ще даде стимули и вдъхновение за по-голямо доверие между двете страни. За инициативи, които със сигурност ще донесат по-добър живот на гражданите на двете страни. Решението и процесът, през който преминахме, ни доведоха до приятел, който до вчера някой от нашите общности твърди, че е непримирим враг“, заяви Заев.

По случайност, а може би не, подписването на договора съвпадна и с рождения ден на посредника на ООН Матю Нимиц, който днес става на 79 години. Дипломатът, отдал голяма част от кариерата си за решаването на спора трогнат заяви, че договорът е най-добрият възможен подарък ва повода.

Обядът в Отешево, на македонския бряг на Преспанското езеро, завърши, а в менюто за празненството присъстваха традиционни ястия като бифтек, баклава, палачинки, а също и ракия и шампанско, предава скопското електронно издание „Независен“.

На съвместният обяд в Отешево присъстваха премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс. Те бяха придружени от дългогодишния посредник по спора за името Матю Нимиц.

Освен тях, на събитието бяха заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари ди Карло, върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, както и комисарят на ЕС по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан. 

Торта получи американският представител Матю Нимиц в Псарадес, който празнува рожден ден днес, съобщи „Български новини“, като се позова на гръцки медии.

Около 80 автобуса с протестиращи от Северна Гърция пристигнаха при село Нивици за да протестират срещу подписването на споразумението .Те носеха импровизирана бесилка, плакати срещу правителството, гръцки и черни знамена и скандираха „Спрете договора, предатели“. Протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон около населеното място, но бяха отблъснати със сълзотворен газ.