Големият победител на наградите на БГ Радио е Миро с песента си „Гълъбо“

1
174
Добави коментар

Повече от 25 000 почитатели на българската музика на плаца на бившите казарми в Благоевград, който от няколко години е превърнат в парк „Македония“, станаха първите свидетели на церемонията по връчването на 16-тите Годишни Музикални Награди на БГ радио.

Церемонията откриха 4Magic заедно с румънския диджей и продуцент DJ Monoir с един от хитовете на 2017 г. „Together (Вечеряй, Радо)“. Фолклорът беше лайтмотив през цялата вечер, като най-известният ни хор „Мистерията на българските гласове“ беше удостоен с отличието „БГ Посланик 2018“, което се определя от екипа на организаторите. Създаден преди 65 години, той популяризира българската музика и фолклор по цял свят. Към рафта с награди от цял свят, включително „Грами“, ангелогласните народни певици добавиха и статуетката от най-престижните български награди.

Големият победител тази година беше Миро с песента си „Гълъбо“, за която взе цели три стауетки – за песен, текст и видеоклип. Призовете бяха определни, чрез онлайн вот с рекорден брой гласували – 68 000 души. Към призьорите се присъедини и Любо Киров, който се качи на сцената, за да получи признанието за най-добър албум, за тавата му „Знам – най-доброто от Любо Киров“. Наградата идва едва десет дни след като изпълнителят пусна нов диск „Както преди“ и започна голямо турне из цяла българия за представянето му. За изпълнител и изпълнителка на годината бяха признати Криско и Дара, а приза за дует отново отиде в рап средите – при Павел и Венци Венц. Речитативната музика надви и в категорията за групи, където отличени бяха СкандаУ, а дебютът беше даден на Papi Hans, псевдоним, зад който се крие поетът Константин Трендафилов, и неговото намигване към музикалния бранш.

Бяха връчени още два цялостни приза. Статуетката за БГ Вдъхновител на името на Анна-Мария Тонкова отиде при рок бандата АХАТ, а новоучредената специална награда „Град – посланик на Българската музика“ беше връчена на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Връчването на отличията за българска музика беше разнообразено с живите изпълнения на чисто нови песни от водещия Рафи, Любо Киров, Ирина Флорин, СкандаУ, Поли Генова, Михаела Маринова, Дара, Рут Колева, Ева Пармакова, Павел и Венци Венц. Впечатляващо беше изпълнението на Мистерията на българските гласове, които звучаха магично от сцената в парк „Македония“. Васил Найденов получи почетната награда в памет на Тончо Русев и изпълни безсмъртната му композиция „Телефонна любов“.