25 невероятни снимки от Международната космическа станция

5
337
Добави коментар

Международната космическа станция (МКС) обикаля около Земята в ниска околоземна орбита през последните 19 години. За това време до станцията са извършени множество полети с космонавти от различни страни, както и няколко космически туристи. Оборудването на станцията периодично се обновява, за да извършва различни изследвания, но също така ни позволява и да наблюдаваме прекрасни снимки на нашата планета Земя. В този списък са подбрани 25 снимки.

1. Adele Island

Започваме с един остров в Индийския окен, разположен на 100-тина километра от бреговете на западна Австралия. NASA Photo ID ISS044-E-903.

2. Северно сияние

Северното сияние (Aurora Borealis или буквално преведено Зора на севера) е красиво природно явление, което се наблюдава над полярните райони на Земята. Причина за образуването е слънчевата дейност и по-конкретно взаимодействието на слънчев вятър (електрони и протони) с магнитното поле на Земята.

3. Река Перана, Буенос Айрес, Аржентина

Тази снимка от април 2015 ни показва делтата и зелените блата на река Парана, която е втората по-дължина (4880км) и водосборен басейн река в Южна Америка. Парана извира в Бразилия, тече в югоизточна посока, формира речната граница с Парагвай и в своя край се влива в река Уругвай, формирайки устието на Ла Плата, където са разположени Буенос Айрес и Монтевидео, столиците на Аржентина и Уругвай. NASA Photo ID ISS043-E-91884.

4. Голям бариерен риф

Благодарение на обектив с фокусно разстояние от 1150мм (в комбинация с Nikon D4 фул фрейм DSLR) можем да видим малка част (15км от общо 2300км) от Големият бариерен риф. Рифът е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми (над 3000 отделни рифове и корални плитчини). Може лесно да се наблюдава с просто око от космоса, заради контраста на цветовете от плитките води в лагуните и тъмносините дълбоки води. NASA Photo ID ISS045-E-56257.

5. Река Меконг на границата между Тайланд и Лаос

На тази снимка виждаме как астронавтите на Международната космическа станция са заснели река Меконг, която е наводнила околните ниви. Реката е 12-та по дължина в света и общата и дължина е 4350км. Реката е от огромно икономическо значение за региона, а основната селскостопанска продукция е ориза. На конкретната снимка реката е заснета при границата между Тайланд и Лаос. NASA Photo ID ISS044-E-44347.

6. Остров Хаваи

Снимка на остров Хаваи, който е част от Хавайските острови, които сформират архипелаг от 24 острова и атоли в Тихия океан. Най-големите острови са Хаваи, Оаху, Мауи и Кауаи.

7. Ураганът Гонсало

Ураганът Гонсало бе активен през 2014-та като донесе бури и пороен дъжд в Западна Европа, но благодарение на тази снимка, можем да му се насладим от далечно разстояние.

8. Пиренейски полуостров

Невероятна нощна снимка та Пиринейския полуостров, върху чията площ се намират Испания, Португалия, Андора и Гибралтар.

9. Ремонтна дейност на МКС

На заден фон на тази снимка от 2006-та виждаме части от Нова Зеландия, докато на преден план виждаме астронавтите Робърт Кърбийм (САЩ) и Арне Кристер Фулесанг (Швеция), които извършвант ремонтни дейности на Международната космическа станция по време на мисия STS-116 (полет 12А.1).

10. Нощна Франция

Нощна снимка, на която виждаме части от Франция, Англия, Белгия, Германия и Нидерландия. Виждаме и части от Союз – космически кораб, който се използва за превозване на космонавти до космическата станция. NASA Photo ID ISS050-E-12261.

11. Изригване на вулкана Кливланд, Аляска

На 23 май 2006 астронавт успява да заснеме изригването на вулкана Кливланд, който се намира в Аляска. Кливланд е част от Алеутските острови, които пък се състоят от 150 вулканични острова и множество рифове. Архипелагът е с дължина от 1800км, достига почти полуостров Камчатка и служи като съединителен мост между Азия и Америка. NASA Photo ID ISS013-E-24184.

12. Река Нил

Продължаваме и с реките, и с нощните снимки. Няма как да не отбележим Нил, най-дълга река в света (въпреки че според някои източници Амазонка е най-дългата). Нил се образува покрай суданската столица Хартум, при сливането на Бели Нил и Сини Нил и се влива в Средиземно море. Общата дължина е 6671 км.

Снимката е дело на астронавта Скот Кели.

13. Млечния път

Не всички снимки от космическата станция са на Земята. Конкретно на тази можем да видим прекрасната гледка към галактиката Млечен път, а в долната част място е намерила пустинята Сахара.

14. Хималаите

Надали има някой, който не е чувал за планинската верига Хималаи, която е дом на девет от десетте най-високи върхове на Земята, включително Еверест. NASA Photo ID ISS043-E-93251.

15. Сиера Невада де Санта Мария

Продължаваме с планинските гледки и по-конкретно със Сиера Невада де Санта Мария – планински масив в Колумбия, който не бива да се бърка с Андите. Най-високата точка е около 5700м. NASA Photo ID ISS042-E-294941

16. Скандинавия

Още една нощна снимка, този път от Скандинавския полуостров. Най-светлите точки от снимката са столиците Осло (Норвегия) и Копенхаген (Дания). В снимката място е намерило и северното сияние.

17. Карибско море

На снимката виждаме Карибско море, както и части от Куба, Бахамските острови и Флорида.

18. Деще Кевир

Деще Кевир е най-голямата пустиня в иранското плато и се простира на площ от около 77,600 кв.км. По големина се нарежда на 26-то място в света, като за сравнение например Сахара заема площ от над 9 милиона кв.км.

19. Ураганът Изабел

След като по-горе видяхме урагана Гонсало, дойде ред и на още един. Този път това е Изабел, който беше преминал през територията на САЩ през 2003-та година. Щетите след него бяха оценени на над $5.5 млрд. долара.

20. Сфакс, Тунис

Сфакс е пристанищен град в Тунис, който е разположен на брега на Средиземно море. На снимката можем да видим улиците и сградите на втория по големина град в Тунис с население от около 900,000. NASA Photo ID ISS044-E-1998.

21. Венеция

Продължаваме с още един пристанищен град, този път става дума за по-добре познатата Венеция в Италия, както и заобикалящата я лагуна, която пък е защитена от Адриатическо море чрез тесен бариерен остров.

22. Космическа панорама

Невероятна снимка, на която виждаме открития космос и светкавица на Земята.

23. Небесно сияние и МКС

Северното сияние е толкова красиво явление, защо да не видим още една снимка.

24. Слънчево селфи

Защо да снимаш само прекрасните гледки, на които си сведетел, като можеш да си направиш и селфи и то в компанията на слънцето на заден план.

25. Астронавтско селфи

И разбира се ще завършим този дълъг списък с едно класическо селфи. Това че си астронавт и се намираш в космоса са дребни детайли, селфито си е селфи. Още подобни снимки можете да намерите в Twitter профила на астронавта Рики Арнолд.