Метеоролозите от НИМХ излизат на ефективен протест пред БАН

1
140
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излизат на ефективен протест пред БАН. Демонстрацията ще се състои в четвъртък (21-ви юни), между 9:00 и 10:30 часа.

”След два месеца от началото на нашия тих и възпитан протест, липсва решение на проблема. Вместо това, бяха предприети опити за манипулации и дискредитиране. Ако до 09.07.2018 г. не бъдат изпълнени исканията ни, НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на Р. България поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще изпълняваме само дейността си свързана с научни изследвания”, гласи съобщението на институцията.

Исканията им са следните:

1. Зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН;

2. Ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от Държавата средства за 2018 г. В срок до 02.07.2018 г. да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба на Р. България през 2018 г. от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН.