Полша се препъна още на старта срещу Сенегал | Temaonline.bg

1
79
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Кошмарно начало за Полша и Роберт Левандовски на Мондиал 2018!

Дружина полска падна лошо 1:2 от коравия отбор на Сенегал след автогол и брутална грешка в защита.

В първия си мач на световни финали от 2002 г. Сенегал записа първия африкански успех на мондиала. Останалите четири представителя на континента – Египет, Мароко, Нигерия и Тунис – започнаха турнира със загуби.

Победата на Сенегал беляза втората изненада в група Н, в която за фаворити бяха сочени Полша и Колумбия. В първия мач за деня колумбийците отстъпиха с 1:2 срещу Япония, след като остана с човек по-малко още в третата минута.

Сенегал продължава да няма загуба в редовно време на мач от световно първенство. През 2002 г. в Япония и Южна Корея, когато направи своя дебют, африканският тим записа победа срещу Франция (1:0) и равенства с Дания (1:1) и Уругвай (3:3) в груповата фаза, успех със златен гол срещу Швеция (2:1) в осминафиналите и поражение със златен гол срещу Турция (0:1) в четвъртфиналите.

Още от самото начало на мача полските футболисти разочароваха с играта си, а Сенегал се оказа много по-агресивният, по-борбен и по-органзизиран отбор на терена. Африканците имаха ясна идея как да експлоатирата слабите страни на съперника, а европейският тим беше изключително безидеен в атака.

Головите положения почти отсъстваха в това първо полувреме, а ударите също бяха рядкост. Сенегал обаче играеше все по-добре, по-често стигаше до противниковата врата

В 19-ата минута Мбайе Нианг беше изведен с дълго подаване по земя в зоната между десния бек и централния защитник. Крилото на „Торино“ се измъкна сам срещу вратаря, но отправи разочароващ удар с левия крак, който премина далеч покрай гредата.

Полша отговори с удар на Левандовски в 23-ата минута, но и той беше много неточен.

В 37-ата минута удар извън пеналта на Идирса Гай рикошира в крака на Тиаго Ционек, топката излъга вратаря Шчесни и се оплете в мрежата в долния десен ъгъл. 

Полският треньор Адам Навалка потърси промяна още на почивката и пусна в игра Ян Бендарек на мястото на Блашчиковски. „Дружина полска“ заигра с трима централни бранители и тръгна по-настоятелно в атака.

В 50-ата минута Левандовски стреля добре от пряк свободен удар, но вратарят Хадим Ндиайе показа отличен рефлекс. Няколко минути по-късно Пишчек се озова на добра позиция, но отправи неточен изстрел.

Устремът на полските футболисти беше прекършен в 60-ата минута след още един куриозен гол. Докато получилият медицинска помощ Нианг се връщаше на терена, Криховяк изрита топката към собствената половина. Бендарек можеш да стигне пръв до нея, но се забави, очаквайки намеса на втурналия се напред Шчесни. Нианг се възползва от неразбирателството, изпревари двамата поляци, чукната топката покрай вратаря и след това спокойно я насочи в опразнената врата.
 

Senegal’s second goal v Poland (scored by Niang). #FARPost pic.twitter.com/tmz7x8N807
— FARPost (@FarPostSA) June 19, 2018

Поляците се опитаха да оспорят гола, защото Нианг влезе на терена след оказване на помощ при контуция без изррично разрешение на съдията. Но техният протест не не зачетен. 

Моментът, в който Шчесни се разминава с топката и Нианг остава сам на празна врата
 

 

Все пак Полша успя да вкара гол в края, възпитаниците на Адам Навалка разочароваха много сериозно с представянето си в мач, в който бяха считани за фаворити.

В 86′ Криховяк все пак вкара гол, но той беше недостатъчен, за да се спаси Полша от загуба в иначе изключително слабия мач, който селекцията от Европа изигра.

Така на пореден голям форум Полша започва слабо, а защитата на тима е допуснала гол във всеки Мондиал от 1986-а година насам.

Група H пък се заплита, след като и двата фаворита се сгромолясаха на старта. Япония и Сенегал делят първото място с по 3 точки, а Полша и Колумбия са на дъното.