„Дългова бомба“ взривява САЩ до 8-10 години.

1
126
Добави коментар

Конгресмен: „Мисля, че се движим към бездната“. На Капитолия, във Вашингтон вече признават факта, че под американската икономика е заложена „дългова бомба“, която може да я унищожи до осем – десет години, ако администрацията на САЩ не намери решение на проблема си с огромните държавни разходи, които надхвърлят приходите на държавата и принуждават страната да заемат все повече и повече заеми. Тава заявява пред Fox News конгресмена Анди Бигс, който представлява Републиканската партия в долната камара.
По негово мнение, ако разходите не се намалят значително, тогава САЩ ги очаква просрочие до осем – десет години. Въпреки това, членовете на Конгреса не бързат да предприемат стъпки в тази посока, поради страх от политически рискове. Според изчисленията на републиканците, бюджетните кредити не трябва да надхвърлят 700 милиарда долара тази година. Те обаче възлизат вече на 1,3 трилиона долара. Политикът признава, че сегашната ситуация е по-удобна за американските власти, тъй като ще е още по-болезнено ако се изостави.

„Това е ефектът на коловоза“. Пътят, по които вървим, не е от най-добрите, и ние го знаем, но за да се измъкнем от него и да се върнат на оптимума – това ще е доста болезнено в краткосрочен план „, – казва Бигс. Конгресменът предупреждава, че всеки просрочен ден намалява шансовете за намиране на каквито и да било решения на проблема с бюджетния дефицит, както и че за това остават не повече от десет години.

„Това е истинският проблем: имаме структурен дефицит. Ние харчим повече, отколкото получаваме и сме принудени да заемаме пари „, заявява Бигс. Според него до 2026 г. няма да има средства във фонда за програмата за медицински застраховки за възрастни хора. Конгресменът смята, че страната се движи към бездната. Той заявява това, като отговаря на въпроса на телевизионния водещ за „дълговата бомба“, способна да унищожи американската икономика.

В същото време той е убеден, че е просто нечестно тя да се предаде към следващото поколение. „Можете да девалвирате парите, по подразбиране или да се опитате да увеличите данъците и да убиете икономиката си. Това са опциите, които ще имаме след осем – десет години „, казва в заключение Анди Бигс.