Прекратяват служебно регистрацията на ППС, което не е регистрирано от новия си собственик

1
153
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В края на 2017 г. влезе в сила разпоредба за служебно прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който в двумесечен срок от придобиването не изпълни задължението си да го регистрира на свое име, напомнят от ”Пътна полиция”. Заради проблеми със софтуера, реалното прилагане стартира едва този юни.

От 12-и този месец е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ – служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г.

От март тази година е изградена и връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване.

Напомняме на гражданите, че от края на 2017 г. е в сила и разпоредбата на чл. 145, ал. 2 от ЗДвП, където е предвидено, че приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в срок до един месец да регистрира придобитото превозно средство в службата за регистрация на пътни превозни средства по постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика.

При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.