Зелените и капиталци превзеха Министерство на културата

1
159
Добави коментар

Паднаха всякакви съмнения, че кръгът „Капитал“ и всичките му производни от лявата партия „Зелените“, през най-новото политическо творение „Демократична България“  и се стигне до дежурните умни и красиви протестъри-интелектуалци, управляват Министерство на културата и диктуват дневния му ред, пише ПИК. Това става чрез превърналата се в сив кардинал началничка на кабинета на министъра – Ваня Бедрова. Нейният съпруг Иван Бедров е един от видните антиправителствени критици, който не пропуска да участва във всички протести под прозорците на Министерски съвет от АЕЦ „Белене“ до акциите на „Зелените“ срещу Корал, Карадере, Иракли. Той е журналист в антиправителствения сайт Клуб З, собственост на обвиняемия за данъчни измами бизнесмен Огнян Донев. Бедров работи против правителството, премиера и ГЕРБ, а жена му – за Министерство на културата, чийто министър Боил Банов е от квотата на партията на Бойко Борисов. Те двамата за какво ли си говорят вечер вкъщи, се питат журналистите.

Ваня Бедрова участва дейно в подмяната на служители в министерството с кадри на капиталци и активно работи в защита на техните интереси. Миналата седмица Комисията по култура се противопостави на желанието на министър Боил Банов да поднови договора на фондация „Гъливер клиринг хауз“ за стопанисване на ателието на  българския скулптор Андрей Николов. Имотът в центъра на София, известен като център за култура и дебати „Червената къща“ от години е мозъчният тръст на гравитиращите около „Отворено Общество“ и „Америка за България“ грантаджии, които през годините са лапнали субсидии от над 33 млн. лева. Къщата е завещана от скулптора Андрей Николов на държавата, а волята му е била тя да съхранява негова музейна сбирка. Още по времето на правителството на Иван Костов държавата абдикира и предоставя имота без заплащане на въпросната фондация, която е собственост на Десислава Гаврилова, съпруга на идеолога на капиталци и зелени – Иван Кръстев. Той е близък до обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев.

Интересно е да се отбележи, че наследниците на Андрей Николов също имат дял в имота. От години те се съдят с Десислава Гаврилова, която въпреки подписания договор за наем отказва да им плати. Основният сблъсък на Рашидов в двата му мандата с кръга „Капитал“ и неговите клакьори беше точно заради въпросния имот. Те искат да не плащат наем и настояват, че министерството трябва да им преотстъпи имота за безвъзмездно ползване. И понеже Рашидов не се подчини, протестите по повод и без повод на интелектуалците на Сорос не спираха. Еманацията на това беше отвореното писмо до премиера с искане за оставката на Рашидов подписано от 100 „умни и красиви“ интелектуалци. Открояват се имената на Иво и Галя Прокопиеви, Иван и Ваня Бедрови, Тома Белев, който на два стана протестира – веднъж срещу обновяването на лифтовете на Витоша и Банско, и втори път по културни въпроси, видния професионален протестър Асен генов, Юлия Берберян и дъщеря и Мануела Малеева – учредителка на „Да България“. Комисията по култура настоява да се спази волята на скулптура Андрей Николов, докато Банов е категоричен, че „Червената къща“ трябва да продължи да се стопанства от фондация „Гъливер“. Същите сега стоят зад новосъздаденото Движение „Реформи в културата“, на чиито официално учредяване се появи Банов придружен от Ваня Бедрова, която му е и ПР в сянка. Това изненада мнозина защото той е известен с това, че често отказва участие в официални събития в последния момент и рядко има публични изяви. Пред участниците той заяви, че цени работата, която се върши в „Червената къща“ и няма да позволи спирането й.