Американците са най-въоръжената нация в света

1
201
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Около 85% от малокалибрените огнестрелни оръжия в света са собственост на цивилни лица, сочат данните от проучване, направено от намиращата се в швейцарския град Женева организация Small Arms Survey.

Това означава, че от общо около 1 милиард оръжия, които са били в глобална циркулация през 2017 г., 857 милиона са притежание на цивилни граждани.

Във военните арсенали фигурират 133 милиона оръжия, т.е. 13% са на армиите по света и 23 милиона, или 2%, са собственост на правоохранителни ведомства според представените данни. Собствеността на оръжия варира чувствително в различните държави.
 

В САЩ например 120 оръжия се падат на 100 души от населението, което означава общо 393 300 000 оръжия. Американските граждани притежават около 40 процента от общия брой огнестрелни оръжия в света, изчислява организацията Small Arms Survey. След САЩ се нарежда Йемен, където на 100 души се падат 53 малокалибрени огнестрелни оръжия, и Черна гора с 39.1 оръжия на 100 души от населението на малката страна.

Държави като Индонезия, Япония, Малави и тихоокеански островни държави пък са на другия полюс – там е отчетен най-нисък брой огнестрелни оръжия – на 100 души от населението има 1 оръжие.

Организацията Small Arms Survey отчита и значително повишаване на общия брой на огнестрелните оръжия, притежавани от цивилни лица, в глобален мащаб – от около 650 милиона през 2006 г. до 857 милиона през миналата година. Едва около 100 милиона, притежавани от граждани оръжия, са регистрирани, което представлява едва около 12 процента от общия им брой в света.

БРОЙ ОРЪЖИЯ В 25-ТЕ НАЙ-ВЪОРЪЖЕНИ СТРАНИ 

 

В доклада се отбелязва, че некачественото съхраняване на данните за регистрациите и липсата на изисквания за регистрация в много държави затрудняват точно преброяване.

ПРОЦЕНТ НА ОРЪЖИЯ НА 100 ЖИТЕЛИ В 25-ТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА