Silver.bg – онлайн магазин за сребърни обици, пръстени, медальони, гривни, висулки, синджири, брошки, колиета с имена и други…

2
558
Добави коментар
silverbg
silverbg

От край време среброто играе важна роля в бижутерската индустрия, но освен да служи за естетически цели, то има своите разнообразни приложения. Вижте кои са едни от най-интересните митове за бляскавия елемент:

 

1. Среброто е познато на човечеството още от древни времена.

Неговото латинско наименование е argentum. За него се споменава в Библията, сребърни късове били намерени и при разкопки на полуостров Мала Азия и в Средиземноморието. Има исторически доказателства, че хората обработвали среброто и го отделяли от оловото още през четвъртото хилядолетие преди Христа.

 

2. Хиляди години среброто било използвано за направата на различни украшения, за търговия.

По-късно то застава в основата на много монетни системи. Дълго време неговата стойност като благороден метал била надвишавана само от стойността на златото. А в Древен Египет и Средновековна Европа било дори по-ценено от златото. Свързвано с луната и с морето, а също така и с образите на много богини на луната, в алхимията среброто е било известно с името luna. Един от алхимичните символи за сребро е непълната луна.

 

3. Среброто е мощно, природно и антимикробно средство.

Познато и използвано от близо 6 хиляди години, без да са известни някакви неблагоприятни странични ефекти или противопоказания за човека.Преди много години, често хората слагали по една сребърна монета в млякото, за да го предпазят от бързо разваляне. Използвани били и сребърни пластинки, които слагали върху раните за да избегнат инфекцията и да ускорят заздравяването.

 

4. Историята на среброто е древна, колкото света.

От поколение на поколение то присъства в домовете, главно в дворовете на крале, императори, султани и други владетели. Те можели да си позволят да се хранят със сребърни прибори, да пият от сребърни чаши и да държат храната си в сребърни съдове. В резултат на това, минимални количества сребро непрекъснато се отделяли от повърхността на съдовете и преминавали в храната и питиетата на тези хора. Така с времето организмът им се насищал достатъчно със сребро, което ефективно ги предпазвало от всякакви инфекции.

 

5. Среброто е свързано пряко с произхода използването на определението „Синя Кръв“.

Това е така, защото много-продължителното и активно приемане на сребро водело до леко посребряване на кожата и придавало лилаво-синкав цвят на кръвта. И тъй като само най-богатите (т.е. управляващите) са можели да си позволят да бъдат в редовен контакт със среброто, така се родил митът за хората със „синя кръв“ – благородниците, които поради това считат, че са много по-различни от останалите хора.

 

6. Връзката на среброто със светената вода.

Няма християнин, който да не е чувал и да не знае за чудните свойства на „светената вода“ – вода, която става такава едва след като престои известно време в сребърен съд, на специално място в черквата.Преди появата на антибиотиците, среброто е било едно от малкото познати средства за борба с инфекциите.

 

7. Колоидното сребро е едно от най-старите средства за борба с причинителите на всички видове инфекции.

В древността няма прочуто светилище, което да е без щерна с вода, в която са поставяли сребърни съдове и след благословията от Бога чрез светкавица, водата се раздава на вярващите за лечение. Чистото колоидно сребро за разлика от повечето химически елементи е напълно безвредно и безопасно за човека. То действа каталитично на блокирането на „химическата активност“ на едноклетъчните, при което те загиват много бързо.

 

8. Изследователска на среброто в наши дни.

Среброто и действието му в момента се изследва от над 30 института по среброто в цял свят и всяка година се докладва действието му върху вируси, бактерии и спори на гъби. Среброто няма токсична доза и е един от деветте елемента, от които е изградено човешкото тяло. Микроорганизмите не развиват устойчивост към среброто, което го прави незаменимо в борбата с огромния брой бактерии и спори, развили резистентност към химическите препарати.

В наши дни един от най-предпочитаните бижута са направени от сребро. Можете да изненадате близките си с красиво ръчно изделия от Silver.bg – сребърни пръстени, сребърни медальони, сребърни колиета, сребърни обеци. Там ще откриете дизайнески решения , поднесени с естетически вкус на достъпна цена. Не се колебайте, зарадвайте любимите си хора с сребърен артикул, отговарящ на техните предпочитания.