Измъчена победа на световния шампион Испания над Иран | Temaonline.bg

1
231
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

РУСИЯ 2018
Измъчена победа на световния шампион Испания над Иран
Автогол на ирански защитник донесе единствения гол за световния шампион в един много труден двубой

20 Юни 2018 22:53
0

принтирай

|

текст

Испания направи голяма крачка към класиране на осминафиналите на световното първенство след победа с 1:0 над Иран.

Иберийците не направиха най-добрия си мач, но стигнаха до трите точки, благодарение на куриозен гол. Той беше записан на сметката на Диего Коща, след като топката рикошира от неговия крак при опит за изчистване от защитник на Иран.

В големи периоди от срещата Испания не беше на ниво и показа различна игра от тази срещу Португалия. Защитата пред Давид Де Хеа допусна немалко колебания, а в атака испанците срещнаха добре организиран съперник.

Гол на Иран беше отменен в 63-ата минута след засада на Сайед Езатолахи.

След първите две завъртания в група В Португалия и Испания делят първата позиция с по четири точки. Двата тима имат и еднаква голова разлика – 4:3. Иран остава трети с три точки, а Мароко вече отпадна след две поредни загуби.В последния кръг на 25 юни Испания среща Мароко, а Иран излиза срещу европейските шампиони от Португалия.

С огромно желание и много разход на енергия иранските футболисти успяха да неутрализират всички опити на „Фурия роха“ да отбележи гол. Макар да владееха топката в едва 19% от времето, играчите на Карлош Кейрош действаха много дисциплинирано в защита. В големи периоди от мача те бяха зад линията на топката, но постоянно създаваха числено предимство, за да спират испанците.

Едва след 15-ата минута иберийците започнаха да играят на по-висока скорост, сменяха позициите си и прибегнаха към традиционния си стил, което на няколко пъти разклати иранците.

Най-добрите възможности за испанците се откриха пред Давид Силва и Диего Коща. При първият случай халфът опита атрактивен ножичен удар, но стреля над вратата. Вратарят на Иран Бейранванд трябваше да се намесва само веднъж, но дори не беше застрашен сериозно преди почивката

 

След като иранците бяха добре групирани в собствената си половина, испанските играчи започнаха да играят главно в средата на терена, опитвайки да освободят фланговете. Дори и пробивите на защитниците Жорди Алба и Даниел Карвахал обаче не носеха успех.

Испания завърши с десет удара, от които само един беше точен. Иранските футболисти блокираха пет изстрела на световните шампиони от 2010 г.

Шансовете на Иран пък бяха крайно ограничени и персийците опитаха само два пъти да обстрелват Давид Де Хеа.

Най-спорният момент в първата част беше едно настъпване на Диего Коща срещу иранския вратар. Бейранванд опита да играе на нерви с нападателя на Испания, но Коща го настъпа умишлено, секунди след като иранецът улови топката. Въпреки това съдията от Уругвай Куня не посмя да покаже картон на тарана.След приспивното темпо през първото полувреме, втората част започна далеч по-интересно. Испания вдигна скоростта и в рамките на пет минути три пъти създаде смут в наказателното поле на Иран. Веднъж обаче Коща се размина с топката, а ударите на Иско и Бускетс не намериха целта.

В 52-ата минута обаче изненадващо Иран можеше да поведе след центриране от корнер. Пике не се намеси добре, изчиствайки топката, а Ансарифард стреля от воле, но кълбото срещна външната част на мрежата.

Вихреното темпо от началото на втората част обаче продължи и в 54-ата минута и „Фурия роха“ откри. Ситуацията беше куриозна, след като Коща първоначално не успя да стреля, Рамин Резаян опита да изчисти топката, но я прати в крака на испанския нападател, откъдето тя попадна в мрежата – 1:0.
Попадението беше записано на Коща и така испанският нападател вече стана с три попадения, колкото има и Денис Черишев от Русия.

Попадението на Коща събуди иранските футболисти, които на свой ред погледанаха много по-смело към испанската врата. Буквално няколко минути, след като получиха гол, играчите на Кейрош тотално смениха начина си на игра и излязоха по-напред. Те бързо стигнаха до вратата на Де Хеа.

В 63-ата минута Иран дори стигна до гол, който обаче беше отменен. Сайед Езатолахи се разписа след разбъркване от статично положение. Страничният съдия обаче маркира засада, след като централният нападател Азмун игра с топката при центрирането.
 

Положението обаче не беше изгледано от съдията Андрес Куня на видеоповторение, като той не използва VAR, доверявайки се единствено на помощника си си видеоасистентите.

До края на двубоя Испания играеше единствено, за да задържи крехкия си аванс. За сметка на това Иран се хвърли в предни позиции и стигна до няколко опасни центрирания, които показаха, че защитата на испанците изпитва колебания.

Въпреки това световните шампиони устискаха в края и се поздравиха с първа победа, която увеличава шансовете им да излязат от групата.