Обрат в политиката на Тръмп: Край на разделянето на мигранти в САЩ

1
141
Добави коментар

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи завой по отношение на политиката си спрямо мигрантите. Той подписа указ за прекратяване на практиката за разделяне на деца мигранти от родителите им при незаконно влизане в страната.

Зрелищен обрат слага край на една практика, струвала многобройни критики на администрацията на президента на САЩ. С указ Доналд Тръмп прекрати разделянето на мигрантски семейства с думите, че сега ще има много щастливи хора.

В същото време американският държавен глава подчерта, че здравата охрана на южната граница на САЩ с Мексико остава приоритет за него.

Указът ще даде на семейства нелегални имигранти с деца предимство при разглеждане на техните случаи. Нормативният акт обаче няма да сложи край на т. нар. политика на нулева толерантност на администрацията на Тръмп към нелегалната имиграция.

Указът на Тръмп идва след натиск през последните дни и кадри, показващи страдащи деца по границата. Към чувствителната тема се включи дори първата дама – Мелания Тръмп, която заяви, че мрази да вижда как деца са отделяни от техните семейства.