България затяга закона за борба с въздушния тероризъм

1
124
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
България затяга закона за борба с въздушния тероризъм
Авиокомпаниите ще предоставят на ДАНС данни за пътниците и екипажа, за неизпълнение глобата ще бъде от 6000 до 10 000 лв.

21 Юни 2018 15:18
0

принтирай

|

текст

Народните представители приеха окончателни промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност”.

Освен въвеждане на изискванията на Директивата (ЕС) 2016/681 промените в Закона за ДАНС предвиждат задължение за предоставяне на Националното звено и данни на екипажа.

Въздушните превозвачи вече имат задължението да предоставят данни за пътниците и за екипажа на Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС.

Превозвачите ще трябва да предадат на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. Данните за екипажа ще се предават непосредствено преди полета. При данни за реална заплаха от извършване на престъпление, въздушните превозвачи предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от Националното звено.

С промените въздушен превозвач, който не предостави на Националното звено данните за пътниците и за екипажа се наказва с глоба от 6000 до 10  000 лв.

Глобата е в същия размер, ако превозвачът предостави непълни или неточни данни, или след изтичането на срока. За неизпълнение на закона депутатите решиха глобата да бъде от 500 до 1000 лева.

Според промените резервационните данни на пътниците и екипажа ще се съхраняват от Националното звено за обработване на резервационни данни към ДАНС 5 години след получаването им.

Данните се деперсонализират, като могат да се разкрият в случаи на реална заплаха. Председателят на ДАНС ще определи длъжностно лице, което да отговаря за наблюдението на обработването и за защитата на личните данни.

Законът предвижда: 

 

 

 

 

 

 

♦ Да се изготвя списък с резервационните данни на пътниците, който да се предоставя на специално звено за данни за пътниците (ЗДП). С това се цели да се съобразят законните изисквания на публичните органи за предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления или тежки престъпления, като по този начин се подобрява вътрешната сигурност в рамките на Съюза и се защитават основните права на гражданите;

♦ Да се уредят случаите на съвместно използване на кодове на полети;

♦ Да се установят срокове за предаване на данните от въздушните превозвачи или упълномощени доставчици на услуги на Националното звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух.

♦ За въздушни превозвачи, осъществяващи редовни полети, това трябва да стане 48 часа преди обявеното време за излитане, а за въздушни превозвачи, осъществяващи нередовни полети, това трябва да стане 24 часа преди обявеното време за излитане и непосредствено преди полета;

♦ Да се предоставят на API данни (всички събрани предварителни данни на пътниците) и на Агенция „Митници“ предвид нейната компетентност;

♦ Проектът урежда забрана за дискриминация при вземането на решения за предприемане на мерки спрямо конкретно лице.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В законопроекта се предвиждат изменения с цел прецизиране и по отношение дейностите, осъществявани от ДАНС, които включват:
 

– Уредбата за разглеждане на предложения и сигнали;

– Конкурсите за назначаване на държавна служба в Агенцията;

– Статута на държавните служители и дисциплинарните нарушения, извършвани от служителите.

Предвижда се и изключение от конкурсното начало за постъпване на служба в Агенцията за държавни служители в Министерството на вътрешните работи, в Министерството на отбраната, в службите за сигурност, както и в службите за обществен ред. Условието е те да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в Агенцията и да има писмено съгласие на председателя на Агенцията и ръководителя на съответната служба.

Такова изключение се предвижда и по отношение на лица, които са държавни служители, назначени по реда на Закона за държавния служител в други ведомства, ако отговарят на изискванията за заемане на съответната длъжност в ДАНС. Необходимо е писмено съгласие на председателя на Агенцията и ръководителя на съответното ведомство.

Предвижда се да се прецизират текстове относно предсрочното заличаване на дисциплинарни наказания, налагани на служителите на Агенцията и прецизирането административно-наказателните разпоредби.