Симптомите за лошо работещ или повреден контролен модул на двигателя (ECM)

3
238
Добави коментар

Общите признаци включват: свеване на лампата за проверка на двигателя, блокиране на двигателя, неправилно запалване или проблеми с производителността и автомобилът не пали.

Модулът за управление на двигателя (ECM), известен също като контролен блок на двигателя (ECU) или контролен модул за задвижване на двигателя (PCM), е един от най-важните компоненти на почти всички съвременни автомобили и камиони. Той по същество функционира като основен компютър за много от функциите на автомобила и камиона при работа и управление. ECM предава информацията от различните сензори на двигателя и използва тази информация за изчисляване и настройване за запалването и горивото на двигателя, за максимална мощност и ефективност.

ЕСМ играе решаваща роля в по-новите превозни средства, където много (ако не всички) основни функции на автомобила се контролират от ECM. Когато ECM има някакви проблеми, това може да причини всякакви проблеми с превозното средство и в някои случаи дори да го направи неизползваемо. Обикновено, един лошо работещ или повреден ECM, може да доведе до няколко ключови симптома, които могат да предупредат водача за евентуален проблем.

1. Проверете дали сигналната лампа на двигателя се включва
Сигнала на таблото, за проверка на двигателя, е един от възможните симптоми за проблем с ECM. Светлината за проверка на двигателя обикновено свети, когато компютърът открие проблем с някой от сензорите или веригите си. Съществуват обаче случаи, при които ECM погрешно светва Check Engine Light или когато няма проблем. Сканирането на компютъра за кодове на грешки може да ви помогне да разберете дали въпросът е свързан с ECM или друго по автомобила.

2. Спиране на двигателя или неправилно стартиране
Друг симптом, за лошо работещ или повреден ECM, е непостоянното поведение на двигателя. Повреденият компютър на автомобила може да причини прекъсване работата на превозното средство, като например спиране работата на двигателя или прекъсване на запалването. Симптомите могат да идват и да си отиват и може да не се появяват с определена честота или продължителност.

3. Проблеми с производителността на двигателя
Проблемите с производителността на двигателя са друг симптом на евентуален проблем с ECM. Ако ECM има някакви проблеми, то може да промени настройките на запалването и горивото на двигателя, което може да повлияе отрицателно на производителността. Повреденият ECM модул може да доведе до намаляване на горивната ефективност, мощността, ускорението.

4. Автомобилът непали
Друг симптом, на лошо работещ или повреден ECM модул, е невъзможностт напревозното средстводазапали или трудно стартира. Ако ECM еповреден напълно, той ще остави автомобила без управление на двигателя и в резултат на това няма да може да запали. Двигателят може все още да върти, но няма да може да стартира без жизнените сигнали от компютъра. Този симптом може да бъде причинен и от голямо разнообразие от други проблеми, затова е най-добре да получите пълна диагностика от професионален техник, за да определите точно причината.

Тъй като ECM играе такава жизненоважна роля в работата на двигателя, всички проблеми с него могат да причинят сериозни проблеми с цялостната функционалност на автомобила. Тъй като компютърните системи, намиращи се на съвременните автомобили и камиони, са доста сложни, те също могат да бъдат трудни за диагностициране. Поради тази причина, ако подозирате, че ECM на вашия автомобил има проблем, проверете превозното средство при професионален техник, за да определите дали вашата кола ще се нуждае от подмяна на ECM.