Ливиу Драгня отива за 3.5 години в затвора | Temaonline.bg

1
179
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

РУМЪНИЯ
Ливиу Драгня отива за 3.5 години в затвора
Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия е осъден от Върховния съд за за злоупотреба със служебно положение

22 Юни 2018 12:48
0

принтирай

|

текст

Докато в България само ги хващат с тайната надежда да получим по-дъбър мониторингов доклад и да излъжев Брюксел, че правителството и съдебната систева ефективно се борят срещу корупцията, Върховният касационен съд на Румъния реално ръздава присъди на политици.

Лидерът на Социалдемократическата партия и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня получи 3,5 години затвор, след като бе признат за виновен за злоупотреба със служебно положение.

Присъдата подлежи на обжалване, но се очаква това да отслаби неговата способност да влияе на политиката на страната.

Според разследването, Драгня е създал организирана престъпна група, която е фалшифицирала документи, за да получи средства от ЕС. Поради друга присъда от 2016 година за изборна измама, касаеща неправомерно набиране на гласове за референдум за сваляне на бившия румънски президент Траян Бъсеску, той не може да бъде избран за премиер на Румъния.
 

След новината хиляди румънци излязоха по улиците на Букурещ, за да поискат оставката на правителството. Вече дни наред в страната има протести срещу смекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс, което гражданите ще затрудни борбата с корупцията.