За трети път Бургас ще посрещне майстори на киното за Международен филмов фест

1
115
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В дните между 20 и 27 юли Бургас отново ще бъде домакин на третия Международен филмов фестивал Бургас. Селекцията на третото издание на кино събитието включва над 30 заглавия от страните от региона. Много от авторите, които са носители на редица престижни награди, ще присъстват лично, за да представят последните си творби пред публиката в крайморския град.

Сред акцентите на Burgas International Film Festival 2018 са заглавия, като Безкрайната градина (България) на Галин Стоев; Синът на София (Гърция) на Елени Псику, обрал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др.; Стремглаво (Украйна) на Марина Степанска; арменското предложение за Оскар 2017 – Йева на Анахид Абад; Гостът (Турция) на Андач Хазнедароглу; Зер (Турция) на Казим Йоз и 8’’19 (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма.

В документалната селекция намират място филмите Не на място (Турция/Белгия) на Волкан Уче; През тялото й (Гърция) на Захариас Мавроеиди; Хармония (Англия/Русия) на Фредерик Пакстън; В (инто) нацията на голямата Одеса (Украйна) на Александър Брунковски, Jam session (България) на Борислав Колев, Живот понякога (Турция) на Чем Хакверди. Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали.

Международно жури в екип: Пипо Медзапеза; Христо Илиев-Чарли; Вано Бурдули; Павел Кита и Анна Горанова ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда – тази на публиката.

Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски творци, които лично ще разкажат повече на живо – инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.

Сред съпътстващата програма на фестивала ни очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров “Света Анастасия” с водещия български сценарист Симеон Венциславов.

За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува Bataki Studio в лицето на тандема Мария Дачева и Христо Дачев. В специално създадената за фестивала експозиция, озаглавена “Магията на киното в миниатюри”, ще бъде представено по изключително креативен начин киното зад кадър и магията му в детайл. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в галерия “Г. Баев”.