Бразилия в добавеното време изстрада първа победа срещу Коста Рика | Temaonline.bg

1
198
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Бразилия взе първа победа на световното първенство след драматичен успех с 2:0 над Коста Рика. Петкратните световни шампиони трябваше да чакат до добавеното време, за да пробият защитата на Кощариканците, след като попаденията на Филипе Коутиньо и Неймар паднаха след изтичане на редовните 90 минути.

Коутиньо се разписа във втората минута на добавеното време, след като Роберто Фирмино спечели топката във въздуха и халфът нямаше как да пропусне от пет метра. Вторият гол, дело на Неймар падна в седмата минута на продължението.

Срещу себе си бразилците имаха много добре организиран тим на Коста Рика. Когато защитата се пропукваше със силни изяви се отчете и вратарят Кейлор Навас.

Четвърт час преди края съдията Бьорн Кайперс първоначално отсъди дузпа за бразилците, но после я отмени, считайки че Неймар не е бил фаулиран.

След два мача съставът воден от Тите има четири точки и направи решителна крачка към класиране на осминафиналите.

Селекционерът на Бразилия Тите направи само една промяна в титулярния си състав, като вместо контузения Данило започна Фагнер. Коста Рика също беше с една промяна от 11-те, които загубиха от Сърбия. Като ляв халф-бек започна Браян Овиедо вместо Франсиско Калво.

От самото начало Бразилия взе инициативата и се настани трайно в половината на съперника си. Петкратните световни шампиони използваха главно левия фланг и нападаха чрез Неймар и Марсело. От другата страна обаче много рядко с топката играеше Уилиан, което разбалансира бразилския състав.

Кощариканците залагаха на здрава и компактна игра в защита, след което разчитаха на бързи контраатаки, ако успеят да откраднат топката в централната зона на терена. Най-добрата възможност за тима беше в 13-ата минута, когато Кристиан Гамбоа намери Селсо Борхес, но ударът на последния мина встрани от левия стълб.

Бразилия така и не успяваше да влезе в наказателното поле с топката, сблъсквайки се със сгъстената защита на Коста Рика. Футболистите в синьо трябваше да предприемат обходни действия, но те пък убиваха остротата в атаките.

В 26-ата минута бразилците все пак вкараха гол, но той беше отменен заради засада на Габриел Жезуш. Марсело шутира, но топката рикошира в защитник и попадна в Жезуш. Повторенията ясно показаха, че при изстрела на левия защитник, нападателят е зад последния в Кощариканската отбрана.

Малко след отменения гол Бразилия беше много близо до това да открие. Прекрасно подаване на Коутиньо намери Неймар в наказателното поле, но звездата на бразилците не успя да овладее топката и Навас се намеси.

До края на първата част няколко пъти бразилски играчи излизаха на добри позиции, но последният пас се оказа грешен. Едва в 41-ата минута Бразилия успя да отправи първи точен удар в мача, дело на Марсело. Изстрелът на защитника обаче беше спасен от Навас.

Второто полувреме започна със смяна в бразилския лагер, след като Дъглас Коща смени инертния Уилиан и петкратните световни шампиони заиграха много по-активно. Темпото вече беше много по-високо, а в първите пет минути Навас няколко пъти беше застрашен.

Първо вратарят на Коста Рика имаше късмет, след като Неймар не успя да засече центриране и Навас улови. В 52-ата минута Коутиньо стреля от около 10 метра, но застаналият на голлинията Гамбоа успя да отклони топката и тя излезе в корнер.

Две минути по-късно вратарят на Коста Рика трябваше да се намесва отново след удар на Коутиньо. Халфът на бразилците засече центриране от много трудна позиция, но с върха на пръстите си Навас успя да изчисти.

Натискът на бразилците ставаше все по-силен, но защитата в бяло успяваше да удържи на атаките на южноамериканците. Вместо това Бразилия дори се оголи в защита и за малко не допусна гол, когато нападател на Коста Рика се озова пред вратата, но в последния момент Жоао Миранда притича и изби с глава.

С напредване на времето и треньорът на бразилците Тите погледна по-смело в атака, сменяйки постройката. Той извади един от халфовете си Паулиньо, за да пусне на терена Роберто Фирмино.

В 72-ата минута за пръв път Коста Рика допусна сериозна грешка в защита, след като остави Неймар непокрит с празно пространство към вратата на Навас. Нападателят овладя и опита да вкара много красиво с фалцов удар от около 22 метра, въпреки че около него нямаше играч на Кощариканците. Изстрелът на Неймар премина встрани от целта.

Малко по-късно и Каземиро стреля с глава след центриране от корнер, но прекалено слабо.

В 78-ата минута съдията Бьорн Кайперс отсъди дузпа за Бразилия, за задържане на Неймар. Но после, след преглеждане с ВАР, реферът отмени дузпата. И правилно, защото действието на Неймар бе силно преувеличено, направо симулация.

 

 

Това още повече изнерви бразилците, които започнаха да спорят постоянно със съдията Кайперс. При всяка ситауция футболистите в синьо имаха претенции към холаднеца, което пък доведе до жълти картони на Неймар и Коутиньо.

Заради бавенето на времето от костариканците съдията насрочи 6-минутно продължение и всичко отиваше към второ равенство за бразилците, когато резервата Роберто Фирмино се отчете с ключова намеса. Той спечели висока топка в наказателното поле на Коста Рика, а Коутиньо се разписа от пет метра с премерен удар даде победата на бразилците – 1:0.

 

 

Вече успокоени след първия гол бразилците имаха още няколко добри шанса да удвоят аванса си. При първият Фирмино пропусна, стреляйки много неточно от точката на дузпата.

В 7-ата добавена минута Неймар оползотвори пас на Дъглас Коща и фиксира крайното 2:0 за Бразилия.