Бъз Олдрин съди децата си, мениджърката си и основаните от него компании

1
174
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин забиват американското знаме на Луната. Credit : NASA

23 юни 2018 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Тъжни събития се развиват покрай Бъз Олдрин, втория човек, стъпил на Луната. Съгласно базите данни на американските съдилища [1] легендарният астронавт е завел съдебно дело срещу сина си, дъщеря си и всичките си компании и организации. 

Обвиненията на Бъз Олдрин са, че неговият най-голям син Андрю Олдрин е прехвърлил неправомерно $475 000 долара в джоба си през 2017-та и 2018-та година без знанието на баща си. Олдрин обвинява и бившата си мениджърка Кристина Корп, че се е възползвала от кредитните карти на астронавта, от неговите сувенири и акаунти в социалните мрежи. 

Освен това делото разкрива, че Бъз Олдрин, който вече е бил женен три пъти, иска да се жени за четвърти път. Бившият астронавт обвинява останалите членове на семейството си в тормоз по отношение на романтичния му живот. От друга страна синовете и дъщеря му твърдят, че вече е станал стар и сенилен, с деменция и Алцхаймер.

Бъз Олдрин, който е на 88 години, наистина е станал твърде активен в последно време. Той често се появява в Белия дом, член е и на Националния космически съвет на американския вицепрезидент Майк Пенс. Запознати със ситуацията казват, че не се представя добре публично и не слуша, когато другите му говорят нещо.

На практика още миналата година на страниците на Спейс Ревю [2] се появи статия, която обсъждаше публичното му поведение на космически конференции. Той редовно е канен на космически конференции заради името си, но просрочва даденото му време, „изяжда“ от почивките и от времето на други говорители. При това е крайно нетактичен и не обръща внимание на забележките.

Бъз винаги е бил активен в социалните мрежи – или поне човекът, който отговаря за акаунта му в Туитър [3]. През последните няколко седмици обаче акаунтът неочаквано замлъкна. И изведнъж, на 18-ти юни, се активизира отново, обявявайки, че мениджърката Кристина Корп вече не го представлява. Оттогава насам акаунтът на Бъз непрекъснато бълва информация в стил, който изобщо не е типичен за астронавта. 

Не ще и дума – тъжно е това, което се случва около Бъз. При това не е прецедент в историята на авиацията и космонавтиката. През 2006-та година Чък Йегър, първият пилот, преминал звуковата бариера, заведе дело срещу четирите си деца за злоупотреба с финансите му. Подобни случки като правило никога не завършват добре, независимо от изхода на съдебното дело. Да, напълно е възможно децата на Бъз да са вземали самоволно решения за управлението на имотите му, като са разпространявали слухове, че е вече твърде стар и сенилен. От друга страна обратното също може да е напълно вярно – случва се, когато човек остарее, да развие лоши качества покрай деменцията си, да стане параноичен, а неговите най-близки хора да се опитват да действат в неговия най-добър интерес.

А за всички нас е хубаво да се замислим какво всъщност дължим на остарелите си герои, които са постигнали много неща в миналото. Относно Бъз Олдрин можем да кажем, че има велики постижения в не чак толкова далечното минало – през декември 2016 година той се превърна в най-възрастния човек, посетил Южния полюс, а приключението за малко щеше да го убие. Това показва, че Бъз Олдрин безспорно е авантюрист и смел човек, но също толкова безспорно е и тежък характер. Трябва ли да му прощаваме слабостите на характера? Оставям въпроса отворен и нека всеки сам да си отговори на него, но все пак бих напомнил следното – никой не е длъжен на никого за нищо. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/