Откога слушам колежките да си шушукат за тази Египетска торта. Най-сетне взех рецептата-Не може да се опише с думи!

1
189
Добави коментар

Днес сме ви приготвили истински кулинарен празник – рецепта за Египетска торта, която освен много вкусна е и доста проста за приготвяне.

Тя се състои от 3 леки и ефирни блата, пухкав крем и хрупкав карамелен слой.

Съставки:

9 белтъка
6,5 с.л. брашно
650 гр.
захар
300 гр. орехи
10 жълтъка
1 пак. ванилова захар
350 мл прясно мляко
170 гр. масло
350 мл сметана

Начин на приготвяне:

Първо пригответе 3 блата. За всеки вземете по 3 белтъка, 2,5 с.л. захар и половин лъжица брашно, както и 50 г смлени в блендер орехи. Разбийте белтъците на твърда пяна, добавете към тях захарта и продължете да разбивате. След това внимателно добавете брашното и ядките, и разбъркайте внимателно, докато сместа стане гладка. Покрийте тавичката с хартия за печене и я намажете с растително масло.

Внимателно разпределете тестото и пъхнете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 20 минути. За крема разбийте жълтъците с 10 с.л. захар, останалото брашно, ваниловата захар и млякото. Поставете всичко в тенджерка на котлона и оставете да заври, като разбърквате непрекъснато. Преди завирането дръпнете крема от огъня, но разбърквайте още 2 минути, след което оставете да се охлади.

Нарежете маслото на филийки и го добавете към крема, след това разбъркайте с миксер, докато сместа стане гладка. Разтопете останалата захар в тенджера и леко я карамелизирайте. Веднага я излейте върху хартия за печене, а отгоре покрийте с друг лист хартия. Щом изстине, натрошете карамела с точилка на малки парченца за хрупкавия слой.

Разбийте сметаната, докато образува твърди върхове, и я смесете с останалата карамелизирана захар и счукани орехи. Всеки блат покрийте с 1/3 от крема. Отгоре сложете слой от сметана и карамел с ядки. Повторете още 2 пъти с другите блатове. Украсете цялата торта с ядки.

Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите!

loading…