Алкохол – история, видове, факти

3
248
Добави коментар
hocus
hocus

Алкохолът е най-древното и все още разпространено вещество. Археологически проучвания сочат, че лозата е опитомена от човека заедно с житните растения около 6000 г. Пр. Хр., както и че всички цивилизации на стария свят – Древен Египет, Гърция и Рим са познавали алкохола – виното и бирата. Северните народи също са имали свои алкохолни напитки. Германците и славяните са пиели медовина, степните народи – ферментирало кобилешко мляко – кумис, а китайците са били известни с приготвянето на напитка от ферментирал ориз.

История на алкохола

Алкохолът е най-древното и все още разпространено вещество. Археологически проучвания сочат, че лозата е опитомена от човека заедно с житните растения около 6000 г. Пр. Хр., както и че всички цивилизации на стария свят – Древен Египет, Гърция и Рим са познавали алкохола – виното и бирата. Северните народи също са имали свои алкохолни напитки. Германците и славяните са пиели медовина, степните народи – ферментирало кобилешко мляко – кумис, а китайците са били известни с приготвянето на напитка от ферментирал ориз.

Въпреки лошото отношение към алкохола от исляма и забраната му според строгите му догми, именно арабските алхимици са първите, които са го получили в чист вид. Те са били убедени, че чрез дестилацията са достигали до душата на опияняващите напитки. Наименованията алкохол (арабски) и спиритус (лат.) означават дух, еманация.

Видове алкохол

В тази статия ще говорим за най-популярните видове алкохол в света, техния произход, начин на производство и брандове. Големите производители на алкохол се намират в Европа и Северна Америка. Южна Америка е известна с производството на ром.

Вино

Виното е най-старата алкохолна напитка. Самата дума ‚вино‘ произлиза от гръцката дума „Fοινος“, която се превежда като „вино и лоза“. Виното е алкохолна напитка, която се получава най-често чрез ферментация на грозде или други плодове като ябълки, касис, боровинки и др.

Виното или „напитката на боговете“ е характерна за районите с по-мек климат в света. Световноизвестни производители на вино в Европа са Франция, Италия, Испания, Кипър и България, а извън Европа – Калифорния, Чили и Австралия. Лозята виреят в страни със сухо лято с обилно слънцегреене и мека и влажна зима, ето защо горепосочените страни са благодатни за производството на вино.

Съществуват бяло и червено вино. Бялото вино се произвежда от много и различни сортове грозде, като основните са Совиньон блан, Треминер, Пино Гри, Шардоне, Пино блан, Албариньо, Керацуда, Шенин блан, Семийон, Мускат, Алиготе, Ризлинг. Червените вина се произвеждат от червени плодове, поради което съдържат по-голямо количество полифеноли. По-известните сортове български червени вина са са Мерло (с по-високо съдържание на танин), Каберне Совиньон (с наситен цвят и изобилстващи танини), Гъмза (сорт с история и традиция), Мелнишка лоза (в района на гр. Мелник), Памид (вирее още по времето на траките) и Мавруд (счита се за най-висококачественият български сорт).

Ценителите на виното твърдят, че то има душа. Във вкуса му се усещат видът грозде, обработката му, както и време и начин на съхранение на виното. В Древна Гърция виното е било на почит като напитка на веселието и за производството и съхранението му се е отделяло специално внимание.

Портвайн

Това е вид десертно вино с много приятен аромат и специфичен вкус. То е сладко, обикновено червено вино и се свързва с Великобритания, както и с Португалия, където често се произвежда. То възниква през 17-ти век с помощта на изобретателни британци, които решават да добавят към него малко бренди, с цел да направят виното по-търсено във Великобритания. Резултат от тази комбинация е по-трайно вино с превъзходни аромати и вкусови качества.

Шампанско

Шампанското е едно от най-ароматните и обичани вина. То е пенливо вино със светъл и мек цвят. Наименованието му идва от областта Шампан, Франция, където се произвежда. Характерна особеност на пенливото вино е, че то може да се произведе както от бяло, така и от черевено грозде, но благодарение на технологията на производство, то придобива обичайния светъл цвят.

Сред най-квалитетните марки шампанско са Dom Perignon, Moet&Chandon, Bottega, Franciacorta, Henkell Trocken, Laurant Perrier и много други.

Вермут

Вермутът е вино, което престоява в билки и подправки. Всеки производител на вермут има собствена рецепта за сместа на подправки, които определят аромата и вкуса на напитката. Съществува версия, че за създаването на вермута помага Хипократ, който съставя рецептата през V –VI век пр.н.е. Първото предприятие за производство на вермут е основано през 1786 година в Торино, Италия от Антонио Карпано. Днес вермутът се произвежда в много държави, но като производители се утвърждават Франция, Италия и Испания.

Вермутът може да се консумира както преди, така и след храна. Той може да се консумира както в чист вид, така и да се комбинира и с други напитки – водка, джин, коняк. Вермутът в чист вид се консумира в чаши за коктейли ила за уиски. Сухият вермут се консумира охладен и в чист вид. За сладкия вермут е препоръчително разреждането му с лимонов сок в пропорция едно към едно. Червеният вермут се сервира на стайна температура. Подходящо мезе за вермута са печени бадеми, фъстъци, маслини, плодове.

Коняк

Конякът произхожда от Франция, от областта Cognac, откъдето идва наименованието на напитката. Той се произвежда от бяло вино, а в процес ана дестилация поема аромат и цвят в дълбоките бъчви, в които се съхранява. За допълнителен вкус и аромат се добавя малко карамел.

Конякът е много фино питие, което може да се консумира като дижестив. Той се сервира на стайна температура и е идеална комбинация с шоколад, ядки и кафе.

Бренди

Брендито е висококачествена алкохолна напитка, която прилича на коняка. То се произвежда от вино, но характерно за него е, че не е задължително да се прави от грозде. За производството му могат да се използват и други плодове.

Счита се, че брендито произхожда от ислямските страни, откъдето се пренася в Испания, а впоследствие – и в цяла Европа.

Уиски

Уискито е вид силно алкохолно питие, което се произвежда от пшеница, ръж или ечемик. Всяка държава – производител на уиски си има технология на произвоството му. Понякога към него се причислява и бърбънът, който се вари от царевица.

Най-широко разпространената дефиниция на уиски е напитка, дестилирана от ферментацията на малц. Малцът е зърнена култура,която след поникването и може да бъде изсушена. Процесът на създаване на малц се нарича „малциране“.

Уискито, както всеки висококачествен продукт, си има история, култура и големи имена. Съществуват много видове уискита – шотландско, ирландско, американско, японско, тайванско, така че любителите му могат да опитват по едно от всички видове всеки един ден от годината. Шотландското уиски се обозначава whisky, a ирландското – whiskey.

Основните разлики между видовете уиски се свеждат до 4 критерия: вид зърно, което е използвано за производството, процесът на производство, място на производство и време на отлежаване.

Основните видове уиски са:

скоч уиски – то може да бъде произведено от ечемик или друга зърнена култура. За да получи наименованието „скоч“ уискито трябва да бъде дестилирано и отлежало в Шотландия. То трябва да отлежи поне 3 години в дървени бъчви.  Сред по-известните скоч уискита са Джони Уокър /Johnnie Walker/, Тийчърс /Teachers/, Балантай /Ballantine’s/, Гленфидих /Glenfiddich/и много други.

едномалцово уиски или “single malt” – то е бутилирано само в една дестилерия и е произведено само от малциран ечемик, вода и мая. Едномалцовите скоч уискита идват от един от 5-те региона на Шотландия: Лоулендс, Хайлендс, Спейсайд, Островите и Кембълтаун. Тези региони се различават по специфични характеристики като свежест, опушеност, плодовост, малцовост.

зърнено уиски (Grain whisky) – основното съдържание при този вид уиски е пшеница, царевица или двете. В Шотландия са известни 8 производителя на зърнено уиски.

блендирано скоч уиски – то е смес между единично малцово и зърнено уиски.

ирландско уиски – то се изписва whiskey. Произвежда се в Ейре (Република Ирландия) или в Северна Ирландия. За разлика от скоча, за производството му могат да се използват всякакви малцирани зърнени култури във всякаква пропорция. Най-известните брандове ирландско уиски са Bushmills /Бушмилс/, Jameson /Джеймисън/, J&B /Джей енд Би/, Blackbush /Блекбуш/, Tyrconnell, Glendalough и др.

-японско уиски – то се произвежда по подобие на Шотландското уиски. Макар, че се произвежда от 1920 година, то добива популярност едва през последното десетилетие. Сред известните брандове Японско уиски са Akashi /Акаши/, Hakushu /Хакушу/, Togouchi /Тогучи/. 

-американско уиски или бърбън – бърбънът се прави от малцирани зърнени култури, като най-малко 51% е царевица. Наименованието „бърбън“ произлиза от областта „Бърбън Каунти“, щата Кентъки. Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял Американски дъб, които се опушват преди употреба. Бърбънът отлежава за срок от 2 години, което е законово изискване за отлежаването на стрейт-бърбъна според американските закони.

стрейт бърбън – това е бърбън от един щат, обикновено Кентъки /Kentucky Straight Bourbon/, който не съдържа добавки, подобрители и оцветители.

-блендиран бърбън – той може да съдържа други видове алкохол и вкусове, но трябва да съдържа поне 51% стрейт бърбън.

тенеси уиски – единствената разлика с бърбъна е, че то преминава през процес на филтриране с въглен след дестилацията.

Сред най-известните марки американско уиски и бърбън са Джак Даниел‘с /Jack Daniel’s/, Блантон‘с /Blanton’s/, Basil Hayden’s, Baker’s, Buffalo Trace.

ръжено уиски – то се произвежда предимно в Северна Америка. В САЩ съществува изискване за ферментация на напитката да се използват зърнени култури, 51% от които е ръж. Правилата за Канадското уиски са по-свободни и съдържанието му може да бъде поо-малко от половината ръж. Сред брандовете ръжено уиски се откроява Bulliet Rye Whiskey.

овкусено уиски – то е уиски с добавен вкус, но не съдържа подсладители. Популярни вкусове са мед, ябълка и подправки. То може да е произведено домашно или да е версия на някое марково уиски. Сред по-известните марки овкусено уиски са Jack Daniel‘s Honey, Paddy Irish Honey, Jim Beam Honey и др.

уиски ликьори – уиски ликьор е всяко овкусено уиски с добавен подсладител, което традиционно се сервира като аперитив. От тази категория е известен Old Pulteney Whiskey Malt Liqueur.

Водка

Вoдката е традиционна алкохолна напитка, която произхожда от Русия. Тя е известна от Средновековието. Основното и съдържание е вода и етилов спирт. Водката е безцветна и прилича на вода, откъдето идва наименованието и. Тази напитка се произвежда от зърнени култури /най-вече пшеница и ечемик/. В някои водки се съдържат картофи, както и се добавят малки количества захар.

Видове водка

Тъй като водката е смятана неутрална съставка, тя служи за смесване и подсилване на други напитки. През 19ти век, високоградусният „руски дух” е бил високо ценен от испанските производители на шери, които са го внасяли, за да подсилват алкохолния градис на вината, които са произвеждали.

Овкусените видове водка от самото начало са създадени първоначално, за да бъде замаскиран вкуса на първите примитивни водки, а по-късно – като отличителен знак за дестилаторски умения. Руснаците и поляците предлагат на пазара над 10 различни вкуса.

         Днес най-известните марки водка са Сива Гъска (Франция), Немироф /Украйна/, Абсолют /Русия/, Данска /Дания/, Собиески (Полша) и много други.

Джин  

Джинът е високоалкохолна напитка. Той се произвежда чрез дестилация на спирт с добавка на хвойна, която му придава специфичен вкус. Тъй като се счита за сух алкохол, джинът много рядко се пие в чист вид. Класическата комбинация е джин с тоник и кубчета лед, който се сервира в чаши с цилиндрична форма. Той се използва за основа на много коктейли. Дженевър (холандски джин) е приятно да се консумира неразреден или с добавяне на вода и лед, поради специфичния му вкус.

Джинът като напитка винаги се е свързвал с Холандия, но днес най-големият производител е Великобритания.

Най-известните брандове джин са Baffert’s, Van Gogh, Tanquery No Ten, Citadelle, Hendrick’s, Dictador, Brogan, Brocker’s и много други.

Ром

Това е сладка алкохолна напитка, която се произвежда от захарна тръстика в процеса на дестилация и ферментация. Родината на рома са Карибските острови. Ромът има много приятен аромат и сладък вкус, както и топъл цвят на кехлибар.

Ромът се сервира в чаши без столче с дебели стени и дъно. Той е отличен дижестив. Жените го предпочитат с лед, докато мъжете го пият в чист вид. За да бъде вкусът му по-приятен, той следва да се консумира на малки глътки. Тъмният ром се консумира и горещ, като част от грог, комбиниран със захар, лимонов сок и гореща вода. Лекият млад ром е основа за приготвянето на много коктейли. Той се смесва с газирани напитки и плодови сокове. Класическата комбинация е ром с кола.

Сред най-известните марки ром са Bacardi, Stroh, Captain Morgan, mount Gay, El Dorado, Santiago de Cuba и много други.

Узо

Узото е традиционната за Гърция алкохолна напитка. У нас то е известно под наименованието „мастика“. Узото се произвежда от анасон, което го доближава до мастиката. То се консумира охладено, с много лед и е чудесна комбинация с маслини и морски дарове.

Мастика

Мастиката е високоалкохолна напитка, която притежава аромат на анасон. Тя е идеално питие за горещите летни месеци. Любителите и я пият силно охладена, с много лед. При изстудяване на питието се формират кристали, видими с просто око, които се носят из течността.

Въпреки, че като произход мастиката се свързва с Гърция, тя се произвежда под различни форми в района на Средиземноморието.

Ракия

Ракията е традиционна напитка в България. Тя се произвежда от различни видове плодове, като най-популярни са сливовата и гроздовата ракии. Един по-малко популярен вид ракия за България е розовата ракия, произвеждана от маслодайна роза. За по-добър аромат към ракията се добавят анасон или други видове аромати, растения или билки.

Ракията се сервира охладена. Тя се пие като аперитив и е чудесна комбинация със салати, туршии и различни плата.

Саке

Сакето е най-популярното алкохолно питие в Япония. То се приготвя чрез ферментация на ориз, откъдето идва наименованието му „оризова ракия“.

Сакето може да се консумира както топло, така и студено. Японците го пият както по време на празници, така и без повод.

Текила

Текилата е националната мексиканска напитка. Тя се произвежда от ферментиралия сок на планинското растение агаве. Цветът и варира от кохлибар до по-тъмен или по-светъл, дори прозрачен.

Корените на текилата могат да се проследят до III век пр.Хр., когато ацтеките започват да извличат сока от синьото агаве. Днес текилата е един от най-популярните експортни продукти на Мексико. Счита се, че тя трябва да се пие в малки чашки, от които се изпива на екс.

Бира

Бирата е слабо алкохолно питие, което съдържа минимум 5% алкохол. Основни съставки за производството и са хмел, ечемик и други зърнени продукти. Тя се произвежда в много държави, но като производители на бира с най-добра репутация се утвърждават Германия, Чехия, Холандия. Качествена бира се произвежда и в Дания, Белгия, САЩ, Великобритания и др. Бирата се консумира през цялата година, но най-много бира се пие през горещите летни месеци.

Един от най-големите бирени фестивали в Европа се провежда в Мюнхен – Германия през месец октомври, откъдето идва наименованието му „Октобърфест“.