Българският химн звуча в Рим при първите онкологични спортни игри

1
143
Добави коментар
footura
footura

юни 24, 2018

in Новини

24 юни, Еньовден. Вместо да берат билки за здраве 5 удивителни жени, познали рака отблизо, представиха по убедителен начин България в първите спортни игри за хора, боледуващи от рак. Събитието Oncology Games е част от мащабен международен проект, вдъхновен от опита на Леонардо Ченчи (https://www.youtube.com/watch?v=jedbrkdMibI), подкрепен от Италианския олимпийски комитет и в който Сдружение Фуутура е официален партньор за България.

В състезанието участваха националните отбори на 6 държави – Италия, Испания, Англия, Гърция, Полша и България. То протече в 9 олимпийски дисциплини, в които 38 души мериха сили и дух и постигнаха удивителна победа над ограниченията, за които се смята, че болестта създава пред боледуващите. Въпреки жежкото слънце, състезанията преминаха в изключителен ентусиазъм, а организацията и отразяването не отстъпваха на професионално подготвените спортни състезания.

Българските участнички Галина Стоянова, Калина Стоянова, Мая Стоилова, Миглена Мичева и Фани Николова завоюваха общо 12 медала в 9-те дисциплини. Името на България ехтеше над трибуните на стадиона, повтаряно с възхищение десетки пъти от професионалния спортен коментатор Стефано Донато. Химнът на Република България изправи на крака цялата публика.

В заключителното събитие всеки участник получи допълнителен медал за смелостта и куража да участва в игрите.

Голямата цел на организаторите на Oncology Games е да докажат, че спортът е изключително полезен по време на лечението и се стремят да превърнат игрите в традиция, а  Oncology Games в международно спортно движение.

От името на целия екип на проекта ONCOLOGY GAMES Ви каним да посрещнем тези герои-олимпийци на 25.06, кацащи в 17:35 ч на Терминал 1 на Летище София (полет W6 4356)!

Ще ви очакваме! Нека новината за тази стартирала иновация достигне до повече пациенти!

Още за игрите ONCOLOGY GAMES

От 22 до 25 юни, със специалната подкрепа на Италианския Олимпийски Комитет, в Рим се проведоха първите международни спортни игри за хора с онкологични заболявания. Събитието бе част от мащабния международен проект Oncology Games (www.oncologygames.eu/bg), съфинансиран от Европейската комисия по програма „Еразъм +“ и вдъхновен от личния опит на сървайвъра Леонардо Ченчи, президент на италианската асоциация Avanti Tutta.

Основната цел на проекта е да докаже, че в определени граници и под контрол спортът подпомага процеса на лечение и повишава качеството на живот, както и социалния статус на пациентите с рак. Тази тенденция се подкрепя и от големи пациентски групи като Европейската коалиция на пациентите с рак ЕСРС (http://www.ecpc.org/), както и от все повече медицински специалисти.

Освен да призове пациентите към активен на начин на живот чрез спорта, проектът се стреми да поддържа пациента активен като позиция през целия процес на лечение и да изведе на преден план неговите личностни качества, като това да се стреми към победа. Със своите множество международни дейности като обучителни програми за треньори, партньорства с медицински заведения, поредици от тренировки с онкологични пациенти и др. проектът цели и промотирането на синергии между спортния сектор и секторите здравеопазване, образование, обучение и младежи.

Дейностите по проекта продължават вече 18 месеца и биват реализирани в Италия, Великобритания, Испания, Гърция, Полша и България. Официален партньор на проекта от българска страна е Сдружение ФУУТУРА (www.footura.com), които от своя страна привлякоха партньорството на АПОЗ и приятели (www.oncobg.info).

А отборът на ON GAMES тепърва ще расте! Всички хора, които се лекуват от онкологични заболявания, са добре дошли да се присединият във Фейсбук групата ON – GAMES BG (https://www.facebook.com/groups/2017319711928837/), където ще получават идеи за тренировки, спортни съвети и покани за групови тренировки в парка с треньорите на Сдружение ФУУТУРА (www.footura.com) и експертите от АПОЗ и приятели (www.oncobg.info)!

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ: СПОРТ ЗА ВСИЧКИ

Доказано е, че редовната физическа активност подобрява статуса на представяне при болни от рак на гърдата, третирани с конвенционална химиотерапия, както и при пациенти след трансплантация на костен мозък. Това доказано намалява физиологичния дистрес и умората при пациенти на лъчетерапия и след преминато лечение с високи дози химиотерапевтици след трансплантация на периферни стловови кръвни клетки. Освен това, намаляването на усложненията, свързани с лечението, се наблюдава при раково болни, които участват в двигателни програми по време на лечението на рак. Накрая, има предварителни доказателства, които потвърждават, че редовната физическа активност може да подобри функцията на имунната система. Следователно, упражненията могат да имат потенциална роля на допълнителна терапия за раково болните по време на и след лечението. Необходима е обаче допълнителна информация за ефектите и приложимостта на двигателните програми при различни групи пациенти с онкологични заболявания.