Индустрията на бутилираните води ще събира 90% от пластмасата

3
148
Добави коментар
Admin09
Admin09

© Надежда Чипева, Капитал

90% от пластмасовите бутилки от материала „полиетилен терафталат“ ще бъдат събирани за рециклиране. Най-малко 25% от рециклирания материал ще бъде влаган повторно в нови пластмасови бутилки. Това са двата основни ангажимента, които си поставя Европейската федерация на индустриите с бутилирана вода, а целта им е да отговорят на новите изисквания и законодателство на Европейския съюз.

За ангажиментите на индустрията съобщи президентът й Жан Пиер Дефис. Според него това е пътят да заработи на практика кръгова икономика в техния сектор: производство – събиране – рециклиране – повторно използване.

В момента в Европа средната събираемост на пластмасови опаковки е 60%.

Пластмасата от типа „полетилен терафталат“ е възможно най-добрата за рециклиране, безопасен е за съдържанието на бутилката и е изключително лек, подчерта Дефис.

Той подчерта, че асоциацията е много отговорна и държи да ограничи до минимум замърсяването на околната среда, защото именно от природата черпят те основният си ресурс за производство. Начинът според тях е по пътя на кръгова икономика: да се произвеждат опаковките, да се събират разделно и след това се рециклират и използват повторно.

„В основата на процеса за успешна кръгова икономика е събираемостта на използвания материал. От това зависи колко материал ще бъде преработен и използван повторно,“ каза още председателят на федерацията.

Жана Величкова, председател на федерацията обясни, че бизнесът им настоява за законодателни промени в Закона за храните, с които да се въведе практикувания в Европа принцип „един извод – един бранд – един оператор“, за да са ясни отговорностите и ангажиментите.

Само за 2017 г. в България са бутилирани 750 млн. литра вода. Това се равнява на 106 литра на глава от населението. Според данни на федерацията, консумацията на бутилирана минерална вода расте. По думите на ге. Секретар Патриша Фоселард ограничаването достъпа до вода в пластмасови шишета, това няма да намали употребата на пластмаса, а само ще предизвика замяната с друг тип опаковки.