Псориазис – описание, причини, симптоми

1
329
Добави коментар
biomall
biomall

Какво провокира, как се проявява и как се лекува болестта псориазис?

Съвсем не всички хора знаят какво е псориазис, макар и да са виждали хора с неугледни петна по кожата. Истината е, че причините за заболяването псориазис са много сериозни и засягат не само кожата, но и протичащите вътрешни процеси. Освен първите симптоми на псориазис, болният често страда от проблеми със ставите и имунната система. Схемите на лечение на псориазис обикновено са сложни и включват таблетки, инжекции, други медикаменти, диета и много други неща. Широко се практикува и лекуването на псориазис с народни средства – мазила или отвари за вътрешен прием. Рецептите за лечение на псориазис и най-важната информация за тази болест ще изложим в тази статия.

Псориазис – какво е това и как се изразява?

Под псориазис се разбира хронично дерматологично заболяване, свеждащо се до появата на червено-розови обриви по кожата. Какво е псориазис? С други думи можем да кажем, че това е системен процес, който възниква при хора с имунни нарушения и поразява предимно кожата.

Псориазисът днес е най-изучаваният вид дерматит и има много информация за причините за заболяването, но независимо от това лечението му остава тайна за лекарите. Нито една хипотеза (а те за много) не разкрива неговата същност. Най-често се предполага че природата на болестта е автоимунна, тоест, че се проявява при хора, чийто имунитет възприема агресивно собствените си клетки на кожата.

При появата на патологията деленето на клетките се случва почти 30 пъти по-бързо, отколкото трябва. В крайна сметка се остават незрели, непълноценни, външно изглеждат като лющене. Днес псориазис се смята за хронично, нелечимо заболяване и обострянето му се случва регулярно, но с различна честота.

Псориазис – основни причини за развитието му

Всички причини за патологията са само предположения. Теорията на възникването и са много и всички те се делят на две групи:

Свързани с промяна в работата на имунитета; Заради нарушения в деленето на клетките.

Това, че причините за заболяването изобщо не зависят от каквито и да е инфекциозни процеси, е доказано отдавна. Точно затова болестта не е заразна. Учените отбелязват, че на фона на автоимунен процес в кожата се натрупват особени клетки (Т-лимфоцити), затова възниква хронично възпаление на някои участъци от кожата.

Отбелязва се, че върху възникването на първите симптоми на псориазис до голяма степен влияе наследствеността. При пациентите с лющеща се кожа от същото заболяване страдат и родителите им, а в ДНК се намират специфични мутации. Смята се, че рискът за развитие на псориазис при деца на болки от псориазис родители е 50%. Също така при задълбочен преглед се откриват различни ендокринни нарушения в организма на пациентите, което също може да има значение в развитието на псориазиса.

Поредно обостряне на болестта или манифестацията може да провокират:

Стресът; Умствените, физическите натоварвания; Преохлаждането и прегряването; Травмите; Лошата екология. Псориазис – първи симптоми и по-нататъшно развитие

Болестта може да порази всяка част от тялото, но все пак най-често засяга:

Зоната на големите стави; Окосмената част на главата; Гърба; Местата, увредени от триене.

Болестта има няколко стадия на развитие. На началния стадий първите признаци на патологията са:

Поява на малки розови папули по кожата; Покриване на папулите със сребристи, бели люспи; Сърбеж по кожата в зоната на обрива.

Обривите при псориазис в процес на прогресиране на болестта се сливат едни с други и ако отначало са единични, то по-късно може да обхванат значителни участъци кожа. По-късно се превръщат в твърди лющещи се плаки. По вид люспите приличат на частички от свещ, а след премахването им се забелязва бял филм. Премахването му ще доведе до поява на капки кръв.

Грешно е мнението, че рецептите за лечение на псориазис трябва да включват само средства за външно приложение. Освен кожата страдат и вътрешните органи, ставите, ноктите, косата. За щастие, при повечето болни патологията се проявява само кожно и общото състояние на здравето им остава стабилно.

Псориазис – лечение: схема за консервативен подход

До днес има повече от 20 алгоритми за терапия на псориазис, освен това съществуват разнообразни лечения с народни средства. До сега не е открито средство, което напълно да изцели болния от псориазис, но може да получи значително облекчение при правилно провеждане на терапията.

С какво да лекувате псориазис вкъщи, може да Ви посъветва лекаря Ви. Той ще избере списък с препаратите за системен прием, сред които се използват лекарства на основата на калий, магнезий и натрий. Те бързо снемат възпалението, алергичната реакция, оказват противосърбящо действие. Също така на болния се препоръчват средства на основата на калций – те намаляват проницаемостта на капилярите, понижават активността на медиаторите на възпалението.

При псориазис се използват различни методи за пречистване на кръвта, които са особено ефективни в разгара на болестта. Препоръчват се съдови препарати, специална диета, лекарства с успокояващо действие, масаж и лечебна физкултура, водни процедури. При тежко протичане на болестта добре помагат методите на химиотерапия.

Лечение на псориазис с народни средства

Тези, които знаят какво е псориазис, вече отдавна са разбрали, че няма лек път за провеждане на терапия. Повечето средства може само да снемат тежките симптоми на псориазиса, първите признаци при началното му развитие. Независимо от това обострянията на болестта може да възникват, независимо от проведеното многомесечно лечение. При липса на ефект от една схема на лечение на псориазис трябва да се прибегне до народни рецепти и да се изпробват други.

С какво да лекуваме псориазис в домашни условия: за външно приложение Лечение с масло

При поразяване на кожата може да се използва втриване на различни видове масла. Обикновено се прави смес на основата на базово масло (1 с. л.) с 3-5 капки етерични масла. Благоприятно въздействат върху кожата масла от лавандула, розово дърво, мента, жасмин, бергамот. Широко се използва обработване на кожата с масло от черен кимион. Що се отнася до базовите масла, лечението на псориазис е най-добре да се провежда с помощта на масло от облепиха, маслиново, ленено масло, масло от репей.

Лечение с маз

От средствата, които лекуват псориазиса, може да се използват такива мазила:

1 сурово яйце с черупката се залива с чаша оцет, добавят се 200 гр. краве масло. Масата се оставя за седмица в стъклен буркан да престои в хладилника. След това се разбърква добре, нанася се по кожата до 6 пъти на ден. Половин чаша стопена свинска мас се смесва със същото количество наситнена лютива тлъстига и 2 лъжици камфорово масло. Загрява се с постоянно бъркане на водна баня, вари се 5 минути оставя се на престои за час и се прецежда. Използва се както и в предната рецепта. Рецепти за средства срещу псориазис за перорален прием

Лечението на това заболяване с народни средства задължително трябва да включва и тинктури, отвари за вътрешен прием, което прочиства кръвта, възстановява работата на червата, премахва шлаките, повишава имунитета и съпротивлението на организма, ускорява регенерирането на кожата.

Дафинов лист

Начупете 20 гр дафинов лист на малки парченца. Сварете ги в 400 мл. Вода за 10 минути. След това се остава да изстине напълно и отварата трябва да се прецеди. Приема се по половин чаша три пъти дневно преди прием на храна в продължение на 7 дни.

Ечемик

2 лъжици ечемичено брашно или смлени ечемичени зърна се заливат с 1 л. гореща вода. Тази смес се излива в термос за 4 часа. След това се прецежда, добавят се 2 лъжици мед (или захар, ако сте алергични към меда). Приемайте 100 мл. Пет пъти на ден в продължение на месец.