Най-ефикасните рецепти със сол от съкровищницата на руската народна медицина

1
160
Добави коментар
teokostov
teokostov

Лечебното действие на солта се е утвърдило още през хилядолетията. Сол, потребена без мярка, вреди на очи, знаели древните. Тя предизвиква сърбежи, тръпки и даже смъдене.

„Никога морската болест няма над теб да надвие, ако вода от морето с чашата вино изпиеш”, съветвали някои лечители в Рим.

Одо от Мена пише в “За свойствата на билките”:

“При рани е полезна отвара от сол и листа на коприва, тя също ги прочиства от замърсяване. Ако в оцета със сол като зеленчук свариш живовляк, а после го сдъвчеш, той ще спре прекомерното течение от стомаха; а ако го натриеш със сол и го наложиш по язвите на шията си, той ще ги разсее. Соленият сок от праз затваря пресните рани. Сокът от коча билка убива глистите, а също и червеите във всеки орган. С мед и сол обаче се действа по-силно”.

Катон препоръчва срещу люта подагра ечемично брашно в комбинация със зеле, седефче, кориандър и малко сол, които трябва да се смесят, да се стрият и мястото да се наложи с тях.

Със същото се лекуват и ставни болки. Ухапано от куче се лекува с мента, стрита със сол. Стрита със сол маточина успокоява застарял зъб, съветва руският лечител Николай Даников в книгата си „Чудодейната сила на солта”.

Стрит с хляб и със сол соланиум, наложен като компрес, лекува заушки. Със стрити листа от слез, като им добавиш малко сол, ще прогониш брадавиците от клепачите.

Подутини и циреи
Сол с мед и стафиди във вид на компрес се използват при натъртвания; в комбинация с блатна мента и мед се използва за мазане на тумори по лигавиците; тя възпрепятства разпространяването на тумори по лигавиците (херпеси).

Рани и язви
Солта разяжда излишното месо. Тя е полезна при афти и лишеи. Сол със зехтин и оцет се използва за мазане, когато човек е близо до огън, за да предизвика изпотяване, и това успокоява сърбежа, особено ако е по лигавиците.

Сол и зехтин, наложени върху изгаряния, пречат да се образуват мехури, особено ако солта има свойствата на сода.

Веществата, имащи свойствата на сода, са несравними с различните видове сол, що се отнася до стягането и подсушаването. Солта по-силно попива влагата, после стяга това, което е останало в частите от органа. Празът в комбинация със сол е полезен при злокачествена язва.

Саламурата от солена риба е полезна срещу загниващи рани и ги промива. Дребната солена риба лекува успешно загниващи рани.

Смесена с морска вода, лещата е полезна при гангрена, херпес, по-рядко при напуквания от студ. Препечени черупки от раци и сол във вид на прах помагат от изгаряния с огън; те трябва да стоят върху изгореното, докато не го подсушат. Хляб, смесен с вода и сол, помага добре, ако е наложен върху лишеи.

Стави
Сол с брашно и мед се налага при “нервни спазми”; с тях се прави компрес при подагра. Смесена със зехтин служи за мазане на крайниците. При плуване в нея морската вода лекува нервни заболявания, например стрес, паралич, схващания. Неколкократна клизма от отварата от солена риба е много полезна при болки в бедрото.

Осолено месо от таралеж е полезно при паралич, спазми, различни нервни заболявания и слонска болест.

Глава
Сол с пулп от колоцинт (див пъпеш) се използва за мазане на циреи по главата; андаранийската сол прави ума по-пъргав.

Солта, особено ако е андаранийска, укрепва ерозиралите венци; в комбинация с оцет с нея се правят компреси при болки в ушите. Парата от морска вода е полезна при студено главоболие. Медът се смесва с андаранийска сол и затоплен, се капва в ухото. Това пречиства и го подсушава, а така също укрепва слуха.

Очи
Солта топи излишните мазнини по клепачите и птеригиума, а “цветът” се използва по-специално против перде.

Смесена със зехтин и мед, тя служи за компреси на очите, като разсейва петната от кръв, останала в окото.

Дихателни органи
Със смес от нефтена сол с мед и оцет се маже небцето и това помага при ангина, тумор на мъжеца и мускулите в устната кухина. Андаранийската и нефтената сол, както и останалите видове сол помагат за откъртването на жилавия секрет в гърдите.

Козметика
Горената сол почиства зъбите от камък и намазването с нея отстранява синините, независимо къде са. Употребата є в комбинация с мед подобрява тена. Морската вода помага при напуквания по кожата от студ още преди да са се появили. Тя убива въшките и разсейва спечена под кожата кръв. Полезно е да се използва срещу сърбеж и лишеи. Мед със сол се използва при синини с патладжанен цвят.

Хранене
Солта помага за предизвикване на повръщане, особено нефтената и донякъде андаранийската. Тя е полезна против студени болки в стомаха. Парите от морска вода са полезни при хидропс.

Сокът от корена на очиболец е полезен при болки в черния дроб и хепатит, ако се пие в продължение на няколко дни, смесен със сол и мед. Печени черупки от рак, особено ако са препечени със сол, имат свойството да почистват зъбите.

Отделителни органи
Всеки вид сол улеснява изхождането. Нефтената сол изхвърля гнилата слуз, водата, жълтата жлъчка и черната жлъчка и се използва за клизми. Черната сол, която е много черна, но не е нефтена, изхвърля слузта и черната жлъчка; горчивата сол също помага за изхвърлянето на черната жлъчка.

Андаранийската сол действа много добре за отделянето на незрялата слуз и черната жлъчка, а тя самата действа превъзходно при дизентерия. Пак тя помага на слабителните да изхвърлят черната жлъчка и гъстите течности от някои органи. Смесена с блатна мента, риган, топено масло и мая, солта се използва срещу слузести тумори на тестисите; смесена с блатна мента и мед, е полезна също при язви по члена.

От морска вода се правят клизми срещу чревни колики.

Понякога тя се пие като слабително, след това се консумира пилешки бульон и той успокоява дразненето от морската вода.