Аржентина щастливо издрапа до осминафинал срещу Франция | Temaonline.bg

1
220
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Аржентина стигна до късна победа с 2:1 над Исландия и след хилядите критики все пак успя да излезе като втори от група В с 4 точки. Първи е тимът на Хърватия с 9, а отпадат Нигерия с 3 и Исландия с 1 точка..

Селекционерът на южноамериканците Хорхе Сампаоли направи няколко промени в състава спрямо фиаското срещу Хърватия (0:3).

Аржентинците излязоха със силно офанзивна формация, в която компания на Меси напред правеха още Игуаин и Ди Мария. Агуеро бе оставен на резервната скамейка, където е и вратарят-грешник Кабайеро, сменен от Армани. Но съставът на гаучосите бе най-възрастният в цялата история на Мондиалите – средната възраст на отбора бе 30 г. 189 дни.

След равностойното начало на мача в 4-ата минута Меси овладя по впечатляващ начин подаване на Евер Банега и след две бързи докосвания стреля и даде преднина на небесносините.

Голът му беше №100 на световното в Русия и статистиката показва, че това е трето поред световно, на което стотния гол вкарва футболист на „Барселона“ – през 2010 г. го отбеляза Андрес Иниеста, а през 2014 – Неймар.

Южноамериканците продължиха в същия стил в търсене на втори гол. Те имаха отлична възможност в 28-ата минута, когато Меси изведе Игуаин зад защитата, но нападателят на „Ювентус“ не можа да преодолее Узохо.

Малко по-късно при бърза атака Анхел ди Мария беше спънат пред наказателното поле. Аржентинците искаха червен картон за Леон Балогун, но съдията Джунейт Чакър прецени, че той не е бил последен в защитата на Нигерия и даде жълт картон. Меси изпълни много добре фаула, но улучи греда.

В последните минути преди почивката нигерийците се насочиха в атака, но не можаха да затруднят достатъчно съперника си.

Африканците успяха да изравнят в началото на второто полувреме. Тогава Хавиер Масчерано задържа Балогун в наказателното поле и Чакър даде дузпа. Виктор Моузес стреля точно и направи 1:1.

След гола нигерийците съсредоточиха вниманието си към играта в защита, а съперникът им започна опити да създава положения. Аржентинците обаче бяха силно затруднени както от добре организираната игра на африканците, така и от припрените си действия.

В 77-ата минута Чакър реши да използва системата за видеоповторение след игра с ръка на Рохо в наказателното поле. Съдията прецени, че не трябва да се дава дузпа и играта продължи въпреки недоволството на нигерийците.

Малко след това Игуаин стреля неточно от добра позиция при една от малкото хубави атаки на отбора си. Нигерийците отговориха с опасен удар на Игало от фаул, при който топката мина покрай гредата.

Рохо се превърна в герой за Аржентина, като вкара победния гол в 86-ата минута. Габриел Меркадо центрира отлично от дясно и защитникът на „Манчестър юнайтед“ с удар в наказателното поле прати топката в долния ляв ъгъл.