Ето кои храни трябва да спрете, ако имате проблеми с панкреаса

1
140
Добави коментар

Според гастроентеролози първият пристъп на остър панкреатит (т.е. болки при възпаление на панкреаса) обикновено се стоварва върху хората след майските празници. Сега на предна линия сред стомашно-чревните проблеми излизат неалкохолните панкреатити. При това засягат млади мъже и жени, дори тийнейджъри!

В градината вече избуяват много растения, билки, зеленчуци, подправки, плодове. Сред тях и ароматният див чесън, омайващият босилек и хрупкавият зелен лук, пресният чесън. Така че ние поглъщаме всичкото това великолепие в огромни количества. Но дали е безопасно?

Витамин С всъщност не е толкова много в зеленчуковата ни градина, освен това той бързо се отделя от организма – за цялата година летният запас няма да ни стигне. Но зеленината се смила трудно.

Ето защо опитайте се в салатите или в супите пресните зеленчуци да не са повече от една десета от общото количество съставки.

Освен това парливите, горчиви и кисели вещества (оксалова и лимонова киселина, на които е богата зеленината с остър, пикантен вкус) забележимо удря по панкреаса. Особено ако ядете зеленчуците на празен стомах. Така че не ги сервирайте всеки ден на трапезата си, максимум – два или три пъти седмично. Комбинацията от репички, зелен лук и айрян изправя панкреаса “на нокти”.

Същото важи и за седмолистника, глухарчето, дивия киселец и други зелени растения. Сега всички тези странни съставки за ястията са се превърнали в мода.

Лъжица витамин К в супа от коприва

В тази трева наистина има много витамин С, както и големи количества витамин А и витамин К. Така че този витаминен букет изглежда много привлекателен, но в действителност нещата не стоят така: 90% от витамин С се унищожава по време на готвенето. Така че копривата, добавена към супи или варива, в смисъла на попълване на тялото с аскорбинова киселина (витамин С), е практически безполезна.

Мастно-разтворимият витамин К, когато се загрява, не се разрушава, но участва в кръвообращението, а именно – сгъстява кръвта. Това е полезно за онези, които имат проблем със съсирването, рани и порязвания, които не заздравяват месеци наред. Но това свойство на витамин К може да изиграе жестока шега на всеки, който има тенденцията да образува кръвни съсиреци – а това са почти всички хора със сърдечносъдови заболявания и хипертониците. Така че към витамин К е необходимо да се отнасяте много предпазливо.

Шишчета за вечеря: вие спите, стомахът ви работи на пълни обороти

За много от нас по принцип през почивните, а и през делничните дни основното ядене е вечер, а през деня – кафе с цигара, чай със сандвич… А на вилата или по време на лятната отпуска вечерята е много по-късно. Е, как да се откажем от вечерните събирания сред природата. Така се оказва, че отивате да спите, когато в стомаха ви има цяла планина от печено месо във винен или бирен сос. Но “работата” с печеното месо за храносмилателната ни система е трудна и не безопасна, защото при пържене или печене на открит огън при температура над 180 градуса в животинските мазнини се образуват тежки съединения, които повишават секрецията на жлъчна и солна киселина в стомаха.

Така че опитайте се да ядете за вечеря поне по-малко печено месо, заместете го с риба заедно със салата от  печени зеленчуци или непреработен ориз.

Между другото
Оказва се, че неконтролируемото приемане на някои напълно “безвредни” лекарства може значително да навреди на панкреаса ни! Те включват:
• лаксативи
• антиациди (лекарства, понижаващи стомашната киселина), които много от нас поглъщат с шепи при киселини в стомаха и дискомфорт след преяждане
• противовъзпалителни и аналгетични лекарства на базата на парацетамол и ибупрофен
Разбира се, добре е да вземете хапче, ако е необходимо. Но в ударни дози всички тези лекарства нарушават производството на панкреатичен сок. Така че не злоупотребявайте.

 

Важно!

Първите признаци, че панкреасът не е наред, са:

• опасващи, парещи болки около гърдите

• подуване на стомаха след хранене

• медено-горчив вкус в устата на празен стомах

• вискозни и нерегулярни изпражнения

 

Какво ще се случи, ако не се лекувате?

Ако пренебрегвате симптомите за проблеми с панкреаса, можете да развиете остър панкреатит. Това е изключително болезнено състояние, ще ви отнеме много време да се излекувате, ще ви се наложи да се придържате към лечебно хранене.

Нараства рискът от диабет тип 2

В крайна сметка в панкреаса се произвежда хормонът инсулин, отговорен за разграждането на захарта в кръвта. А при възпаление на жлезата, особено хронично, произвеждането му, разбира се, ще се наруши.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник : zdrave.to

loading…