Жабешко време превзе Балканите | Temaonline.bg

1
137
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Лошото време обхвана целите Балканите, което предизвика криза сред туристите, избрали края на юни за почивка по Адриатическото крайбрежие и Средиземноморието.

Сръбският вестник Kurir предупреждава „Бури и потоп край Солун и Неа Врасна край Халкидики“. Вестникът пише, че през целия ден във вторник обилни дъждове заливат Солун и Беломорското крайбрежие в района на Неа Врасна, на около 80 км източно от Солун. Сръбски туристи са изпратили в редакцията снимки и видео, на които се виждат огромни вълни, наводнени плажове и улици, както по крайбрежието, така и в центъра на града.

Радио Б-92 Белград съобщава, че Гърция е обхваната от потоп по улици и плажове. В резултат на нестабилното време днес отново има наводнения в Атина, а голяма част от гръцките плажове вече са под вода. Наводнени плажове и крайбрежни заведения има на о. Евия. Съобщава се за наводнения в Тесалия и в селищата на полуостров Пелион, където голяма част от улиците са наводнени.

 

Хърватският 24sata.hr съобщава за мълния, която е запалила палатка на млади германци в къмпинга в района на Раша на полуостров Истрия. Според изданието по време на мощна гръмотевична буря светкавица е запалила плаката, в резултат на което са пострадали двама германски туристи – германка на 33 г. и германец на 32 г. Жената е с тежки телесни повреди и изгаряне от първа степен. Първа помощ е била оказана от дежурни екипи на място, след което и двамата са прехвърлени в болницата в Пула.

Blic (Сърбия) предупреждава за лошо врeме на целите Балкани катo констатира „Бури, черни облаци и порои ви очакват, ако сте тръгнали на море тази седмица – вземете си якета пуловери и топли дрехи“. Белградското електронно издание смята, че топлият гардероб е задължителен за всички, тръгнали на туризъм, както по Адриатическото крайбрежие така и за традиционно топлата Гърция.

Коментирайки метеорологичните промени от последните дни Blic съобщава, че температурите в Черна гора едва стигат 20 градуса, което е безкрайно нетрадиционно за това време на годината. Лошото време и дъждовете водят до охлаждане на водата по Черногорското и Хърватското крайбрежие и я прави неподходяща за къпане.

Очакват се бури и порои по бреговете на Адриатика. Що се отнася да Гърция според Blic циклонът, който е обхванал почти цялата страна, гарантира ниско атмосферно налягане, обилни дъждове и порои. Лошото време ще се задържи поне до началото на следващта седмица, като засяга района на Олимпия, областта на Солун и Халкидики, където са най-възможни големи наводнения и предизвикани от това свлачища. Blic констатира, че температурата на водата по гръцкото крайбрежие също пада.

Студено време и обилни дъждове се очакват в Македония, което ще възпрепятства планинския туризъм и езерния туризъм край Охрид. Изданието съобщава, че изключително хладно е времето и в Хърватия, като бурите и пороите са обхванали района на Истра и Северния Адриатик. Според местните метеорологични станции се очаква времето да продължава да се влошава до края на седмицата и припомня за петъчния порой в Сараево, което означава, че в Босна и Херцеговина времето също ще бъде лошо.
 

Изданията припомнят, че необичаен летен снеговалеж е регистриран в Карпатите в Румъния, където според скопската телевизия „Сител“ температурата е стигнала до 9 градуса, -2 градуса са регистрирани на планината Торк, а -1 на връх Ому. Македонската телевизия коментира, че Карпатите са средно висока планинска верига, чиято височина стига едва 1500-1600 м. Телевизията предава, че сняг има и на връх Кредарица (2515 м), който изцяло е бил покрит със сняг и припомня, че най-високата температура на върха е измерена на 27 юли 1983 г. 21.6 градуса, а най-ниска – на 7 януари 1995 -28,3 градуса.

Вестник „Дневни аваз“ припомня, че необичайно ниски температури са регистрирани в Босна и Херцеговина и в Словения, като в Босна са отчетени само 2 градуса, а в Словения ниските температури са предизвикали снеговалеж на високите места, най вече в Словенските Алпи на височина от 2541 м.
 

„Прес 24“ предупреждава „Извънредна прогноза – останете си вкъщи и се пригответе за бури и природни стихии“. До края на днешния ден според македонските метеоролози нови 15 л/кв.м. се очаква да паднат в Македония. До края на нощта в южната част на Македония – Битоля, Прилеп, Гевгели, Дойран се очакват валежите да достигнат до 60 л/кв.м., което може да предизвика локални наводнения, повишаване на нивата на реките и на езерата. Температурите са между 15 и 20 градуса, като постепенно дъждовете ще станат все по-интензивни.

3 градуса са измерени днес в Биелашница в Босна и Херцеговина, на 30 км от Сараево. Температурите са ниски, изключително хладно, мъгливо и дъждовно време, съобщава Федералният хидрометеорологичен институт на Босна и Херцеговина.

Скопие очаква големи бури тази вечер, според прогнозата на метеоролозите. Отеменени са концерти на Скопско лято заради дъждовете и бурите, предава, пише македонското електронно издание „Република“.