Можем ли да разберем, че детето ни е зависимо от алкохол или наркотици?

1
154
Добави коментар
teokostov
teokostov

Наркоманията и алкохолизма вземат все по-големи размери и са плашещи за всеки родител, а понякога фатални за децата им. Причините, младежите да прибягват са много.Най често това са интелигентни и чувствителни деца, без разбира се да слагам всички под знаменателя потенциален зависим. Тук искам да се спра на основните белези, по които можете да ги разпознаете.

Ако детето ви употребява алкохол или наркотици от ключово значение е промяната. Тя може да бъде физическа или в личността, в поведението и в отношението на младия човек.

1. Тайната

На първо място то ще направи  всичко възможно да крие това от вас. Последното, което ще допуснат е и най-малкия намек за своето новооткрито забавление.Внезапно се нуждае от лично и неприкосновено лично пространство, като стига до ярост ако бъде нарушено.

2. Внезапни промени в поведението

Повечето тинейджъри, нормално преминават през такъв период. Обърнете внимание на резките колебания в настроенията- една минута е невероятно щастлив, хиперактивен и разговорлив, а след това, рязка промяна изразяваща се в отдръпване, загуба на интерес към света до депресия, пристъпи на гняв и дори ярост.

3. Нови приятели?

Ако детето ви е пристрастено, има голяма вероятност да се събира с нови приятели с подобни интереси. Помислете дали детето ви в последно време не е обърнало гръб на старите си приятели? Дали не сте го виждали заедно с по-големи младежи или такива, които подозирате, че използват наркотици?

4. Лоша успеваемост в училище?

Дали оценките в училище не показват рязък спад надолу от добри, към много лоши? Имате ли информация, дали посещава редовно часовете и училище изобщо?

5. Физическо здраве

Забелязали ли сте промяна в апетита? А проблеми свързани с прекомерна употреба на алкохол, като стомашни болки, в следствие на гастрит или язва, гадене, повръщане и необяснимо обилно изпотяване Забелязали ли сте промяна в ритъма на сън и бодърствуване?

6. Доказателствата

Обърнете внимание на бутилките с алкохол у дома, както и на домашната аптечка. А може би сте забелязали празни опаковки от лекарства около дома си и дори спринцовки. Дали не ви е направило впечатление, че изведнъж пали цигара, открито и без да се притеснява от вас, авторитетните родители.

7. Поведение

Възможно е вашето дете да започне да проявява остър негативизъм спрямо анти-дрога или анти-алкохол материали, предавания и литература. Друг притеснителен белег е промяна в отношението и поведението му в обществото, което може да стане причина за чести срещи с полицията. Освен към обществото като цяло, той започва внезапно да се държи лошо и да избягва  авторитетни фигури в своето обкръжение- учители, родители, които биха застрашили „развлечението“ му. Други негативни белези са лъжата и прикритостта. Детето ви спира да споделя, избягва срещите с вас и често не казва истината. Внезапно започва да избягва пренаселени места. Липсва му себеувереност, мотивация и енергия за каквото и да е

8. Малките неща

Дали в последно време не сте забелязали рязка промяна в начина му на обличане или в прическата? Белег за опит да прикрие дъха си е постоянната употреба на дъвки и ментови бонбони, каквито до скоро не е използвал. Друго,  не толкова малко са занемаряването на личната хигиена и стаята, които до скоро не са били проблемна част от ежедневието.

9. Явни сигнали

Обърнете внимание на слуховете, че детето ви пие или използва наркотици. Споменавал ли е, че е „експериментирал“ или „опитвал“. Значителен белег е, че в един момент джобните пари вече не му стигат и се нуждае от допълнителни средства за цели, които му е трудно да ви обясни.

10. Външен вид

Много характерен белег за наркотично зависимите е свиването или разширяването на зеницата. Зачервените, влажни очи с празен поглед, размазаният говор, секретиращият нос. Изпотени, студени длани, треперещи ръце, зачервено или много бледо лице. Следи от игли, които могат да са по цялата дължина на вените на всички крайници, включително на гърба на ходилото и ръката, а не както е разпространено да се търси, само в лакътната ямка.

Важно е да помните, че всички изброени белези не означават задължително, че детето ви е пристрастено към алкохол или наркотици. Присъствието на някои от тях могат да са следствие от трудна приспособимост на личността му към обществото, което за някои типове младежи е доста негостоприемно. Други, могат да са следствие на депресия или други проблеми. Специално трябва да се внимава, когато те се проявяват  няколко наведнъж и внезапно.

Ако съмненията ви са се оказали грешни, е възможно детето ви да преживява трудно превръщането му във възрастен. Помогнете му, покажете загриженост, дайте му тласък да върви нагоре и напред. Кажете му, че може да се справи.

Ако съмненията за някакъв тип зависимост, обаче, се докажат, опитайте да запазите самообладание и насочете усилията не само към лишаване от „мнимото“ удоволствие, но и да разберете, на какво се дължи  отказа на детето ви да се справи с действителността, т.е каква е първопричината за търсенето на тези усещания на детето ви.

Решите ли, като загрижен родител този проблем, специализираните програми против наркомании и алкохолизъм, по-лесно ще се справят с биологичната зависимост на детето ви. Потърсете помощ!