Десет явни признаци за недостиг на витамини

1
171
Добави коментар
teokostov
teokostov

Всеки един от нас рано или късно страда от недостиг на витамини. Как да определим кога имаме повод за тревога и кога не?

Експерти твърдят, че рядко тялото страда от липса на само един конкретен витамин. Като правило в човешкият организъм се появява нужда от група вещества. В случай, че човек спре да консумира животински продукти, обикновено се появява липса на витамини А, D, E и биотин. Ако в храненията не са включени достатъчно растителни храни е налице липса на витамин С и витамини от B групата.

Ето някои основни признаци за недостиг на витамини:

1. Лющеща се кожа
Липсата на витамини прави кожата суха. Понякога може да се наблюдава и появата на необработени люспи върху епидермиса. Появата възпаления по кожата, големи синини или необичайни рекации от бижута или дрехи също са признаци за недостиг на витамини.

2. Ексфолиране на ноктите
При липса на витамини ноктите стават крехки, чупливи дори и да полагате много грижи за тях. Липсата на витамини също се изразява в бледост на нокътната плоча, поява на неравности по нея, ивици или петна.

3. Косопад
Липса на витамини може да се определи и от състоянието на косата. Тя става чуплива и започва да пада. Появява се пърхот, рани или пъпки по кожата на главата или постоянен сърбеж.

4. Намалено зрение и сълзене на очите
Намаленото зрение, особено в сумрак е най-сериозният признак за недостиг  на витамини. В допълнение липсата на витамини може да доведе до зачервяване и подуване на клепачите, постоянен сърбеж и секрет от очите, чести възпалителни заболявания. Често от недостиг на витамини се появяват непоносимост към ярка светлина, двойно виждане, та даже и катаракта (перде).

5. Кървене от венците
Повишаване на кървенето от венците, рани по бузите и езика, разклатени и чувствителни зъби също са признаци  на недостиг на витамини.

6. Промяна на миризмата
Недостигът на витамини може да се изрази в мускулна слабост, усещане за парене под кожата, постоянна студенина и промени в телесната миризма.

7. Набъбване на лицето и подуване на ставите
Изключваме подуването на лицето след употреба на голямо количество алкохол. Внезапното подуване, скованост в ставите, мускулни спазми и лоша координация на движенията, обаче, могат да бъдат симптоми на сериозна липса на витамини.

8. Апатия, лоша концентрация
Липсата на витамини се отразява на на нервната система. Неспособност за концентрация, безсъние, депресия, апатия, раздразнителност, липса на енергия – всичко това е признак за недостиг на витамини.

9. Лошо храносмилане
Запек, диария, наддаване на тегло, повишен холестерол, гадене – симптоми на витаминен недостиг.

10. Безволие
В много случай, намаляване на сексуалното желание идва и от недостиг на витамини.