Какво се крие зад гръцкия остров на Борисов?

1
212
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Има сериозни причини Бойко Борисов да се газира от темата за „купения“ от него гръцки остров. Първата и вероятно най-основателна е, че тази „новина“ трябва да прикрие друга – опасна или срамна – коментира д-р Димитър Попкутуев във frognews.bg

Затова е логично да чуем: „Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол… лъжа! Лъжа след лъжа! Жалки, нещастни, долни лъжци мръсни!“

Думи, изречени от ядосан човек, а не такъв, който иронизира или се забавлява. 99% от българите биха се изсмели, ако се напише нещо такова за тях, защото си знаят хала. Но Борисов е раздразнен – очевидно има възможности, но наистина не е извършил покупката. Поне не лично. Не защото не може, а защото трябва да обяснява откъде са парите. Преди време сюжет с къща за няколко милиона в Барселона, купена от него, мина през медиите, но Борисов не се закачи за него. Защото сайтовете бяха български – на тях той не отговаря. Но когато новината идва отвън – нервите му изневеряват. Наши медии постоянно изваждат на светло доказателства за ултра корупция на върха в държавата, но Борисов и компания се засягат, когато същите неща се появят в чужди издания.

Сюжетът с острова. Гръцкият сайт informiran.net на 19 юни пуска текст със заглавие: „ИЗВЪНРЕДНО! Борисов си купил Остров в Гърция – избухнаха гръцките медии“.

Цяла седмица по-късно у нас се развихря буря. Борисов е възмутен, темата е свалена от предаването на Милен Цветков по Нова тв, форумите кипват, а в сряда, преди заседание на МС Борисов се обръща към представители на медиите и пита има ли някой от Нова телевизия. След което произнася: „Умолявам ви, не ми забърквайте името в подобни неща. Не е честно да замесвате името ми. Всичко фалшиво да пуснат – все ми е тая. Рано или късно истината излиза“.

Рано или късно… Проблемът е, че гражданите се надяват на рано, а политиците успяват да е късно. В други страни това е проблем, тук е търпение.

Борисов призова също разследващи журналисти да разровят случая. „Ако е истина, ще си подам оставката. Моля ви. И аз имам семейство и те гледат“. Показва тревога, но така беше и със сълзите за майките на децата с увреждания, само че никой не му повярва. Освен това винаги ще се намерят „разследващи журналисти“ – пеевските медии са пълни с такива, – които ще „разкрият“, че зли сили клатят държавата и очернят светлия лик на Кралят Слънце. Същият Крал Слънце, който не се възмути, когато се стовариха съмнения и слухове, че майките в палатките получили над 1 млн да протестират, а за касаещата го фалшива новина скача като ужилен.

Който обаче поназнайва поне малко Борисов, е наясно, че зад „острова“ се крие нещо друго. Или както е казал Сив Джобс: „Един слух става истина в момента, в който бъде официално опроверган“. Не може да се отрече, че Борисов положи усилия в тази посока.

Според гръцкия сайт, който се позовава на анонимен източник, островът, купен от Борисов, се намира на около 100 км от България, близо до Кавала. Казва се Фидониси и е необитаем. Обявата за продажба преди време била качена в сайта на българска агенция за имоти. Продажбата обаче извършила турска фирма. Тя пазела в тайна името на купувача. Новият собственик, щял да построи пътища на острова.

Защо тогава Борисов избухна? Името му е замесвано и друг път в разни истории, някои доста по-убедителни, но не реагира по този начин.

Според Робът Грим, автор на „48-те закона на властта“, човек е принуден да издаде пазена тайна, когато се опитва да прикрие още по-голяма тайна. Което би могло да означава, че Борисов е силно притеснен от нещо и затова ни праща на острова. Макар да сме наясно, че дори да го е купил, щеше да е чрез подставено лице. Както в случаите с „Булгартабак“, „Дунарит“, някои пеевски медии и пр. Поне така се говори.

Друга възможност е сам да е пуснал слухът, за да го опровергае и дава като пример за фалшиви новини. Има такива хватки в политиката. Което означава, че някъде се случва нещо, от което той се страхува. Законът Магнитски ли, нещо около мигрантите ли, ония 800 млн евро, потънали покрай АЕЦ „Белене“ и Южен поток, за които говори Путин ли?  

Преди две години бе публикуван документ, от който се виждаше, че в Лихтенщайн се проверяват банкови сметки на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Потвърдиха го дори пеевските медии, макар и с внушението, че нямало нищо незаконно. Никой обаче не обясни какъв е произходът на парите в тези сметки.

По-късно излезе запис на телефонен разговор между банкера Цветан Василев и жена, представител на турска корпорация. В него се разкрива, че премиерът Бойко Борисов е поискал $50 млн. от турска компания. От СРС-то се разбира още, че в аферата е замесено и името на главния прокурор Сотир Цацаров. Публикувани бяха и писма, от които се става ясно , че на 13 май 2015 г.  турският бизнесмен Юсуф Йозтюрк, председател на борда на директорите на компанията „Йозтюрк Холдинг“, е поискал да придобие банка „Виктория“. По онова време „Виктория“ е собственост на КТБ, а КТБ е във фалит. Неин най-голям кредитор се явява Фондът за гарантиране на вземанията, който е налял 1,5 милиарда евро в КТБ и никой не може да придобие банка „Виктория“, без да удовлетвори Фонда за гарантиране на вземанията. Затова турците предлагат да изкупят правото да събират кредитите към КТБ.  От разговорите се разбира, че за да се приеме офертата от българска страна, Борисов е поискал от чуждия предприемач огромната сума.

През 2016 г. руски медии публикуваха текстове как премиерът Борисов е бил „мотивиран“ с $50 млн., за да осигури придобиването на Българската телекомуникационна компания (БТК) от руската ВТБ банк чрез номиналните изпълнители в лицето на Спас Русев и Милен Велчев.

Борисов подскочи като ужилен, когато тръгна слух, че с Пеевски се гласят да придобият Нова телевизия.

Отрече също да е получавал каквито й да било пари от банкера Цветан Василев, който в интервю бе заявил, че около 240 млн лева са поели към Борисов чрез негови посредници. Показа и документи.

Отрича да има нещо общо и с покупката на ЧЕЗ, макар съмненията да са много и доста упорити.

Темата „остров“ е подходящ летен сюжет. Спомнете си историята в „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън. В книгата пиратите бяха заграбили огромни богатства, които скрили на необитаем остров. Днес пиратите вече са политици, с остров на съкровищата – офшорните зони и фирми.  

На Борисов фалшивата новина с острова му върши чудесна работа. Хем шум, хем – няма такова нещо, моля ви, имам семейство. За нас остава съмнението, че зад неочакваната история се крие нещо друго. Но както каза самият Борисов: Истината рано или късно излиза. Въпросът е как ще се отрази тя на нас, българите. Струва ми се, че накрая Той ще си вземе островът със съкровищата, а на нас ще хариже „островът на стабилността“. Честито на печелившите.

А на Борисов някой да му каже, че в историята има и остров Света Елена. Наполеон е живял там известно време, но не по желание…

При това Наполеон, а не…