Президентът Радев назначи Ивелина Димитрова в СЕМ

1
123
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ
Президентът Радев назначи Ивелина Димитрова в СЕМ
Това е първото назначение на президента в полагащите му се квоти в регулаторите и бе очаквано отдавна, макар новият член на регулаторния орган да не е особено популярно лице в медийните среди

28 Юни 2018 13:29
0

принтирай

|

текст

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 24, ал. 1 от Закона за радиото и телевизията, държавният глава Румен Радев подписа указ за назначаването на Ивелина Ганчева Димитрова за член на Съвета за електронни медии – съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Съобщението на прессекретариата на държавния глава първоначално не бе придружено с биография на новото назначение, каквато е обичайната практика. От друга страна, новоназначеният член на СЕМ не е особено популярно лице в медийните среди.След известно забавяне от президентството уточниха, че Ивелина Димитрова е била продуцент на предаването по БНТ „Малки истории“, което бе водено дълго време от днешния директор на кабинета на държавния глава Иво Христов.Освен това Димитрова е работила и за предаванията „Здравето отблизо“ и „Зелената линейка“.

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за срок от 6 години.Още в началото на юни СЕМ прекрати мандата на Мария Стоянова като член на този орган, след като законовият ѝ шестгодишен мандат изтече. Тя влезе в СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 г., като през 2016 г. бе избрана и за председател на СЕМ с мандат от една година.

През май депутатите приеха промяна в Закона за радиото и телевизията, според която квотите на Народното събрание и на президента в СЕМ ще се обновяват независимо една от друга. Така се отмени правилото, че решението на парламента и указът на президента за избиране, съответно – назначаване, на членовете на СЕМ влизат в сила едновременно.