Болести по кожата – видове, причини, диагностика – част 1

1
220
Добави коментар
biomall
biomall

Най-разпространените болести, поразяващи кожата

Казват, че очите са огледалото на душата. А кожата на човека, освен неговото душевно състояние, отразява и здравето на целия му организъм. Освен това кожата на човек е подложена на различни неблагоприятни въздействия от факторите на околната среда.

Особеностите на строежа на кожата и много от външните и вътрешните фактори, които и въздействат, обуславят многообразието на кожните болести. Много кожни патологии са резултат от въздействието на биологични фактори: микроскопични гъбички, животински паразити, вируси. Болестите на кожата най-често причиняват морални страдания, защото за разлика от другите болести, те имат външно проявление. Екзема, дерматити, невродерматити, уртикария, херпес зостер, стрептодермия, бактериални, гъбични и вирусни увреждания, демотикоза, молускум контагиозум и други заболявания по кожата се поддават успешно на лечение.

Основни заболявания:

Акнето е хронично възпалително заболяване на мастните жлези, което възниква в резултат на повишена производителност на кожна мазнина.

Акнето се среща при много хора, независимо от възрастта им контингента. Ако говорим за невъзпалително акне (комедони), то тези проблеми ги има почти всеки млад човек. Локализирани пъпки по лицето, гърба, а също и на откритите участъци от тялото (деколтето, раменете) създават психологични комплекси, които придават неувереност. Самостоятелното експериментиране с много рекламирани средства срещу акне често води до устойчивост на провежданото медикаментозно лечение. Външната проява е отражение на вътрешни проблеми. Изясняването на причината за акнето по лицето и по тялото е много важно, защото тези обриви са своеобразен маркер за обменни нарушения в организма.

Псориазисът е хронично неинфекциозно заболяване, което най-често се проявява като обрив и лющене на кожата.

От псориазис страдат около 4% от населението на Земята. Той може да се развива във всяка възраст от момента на раждането до дълбока старост, но най-често псориазисът „обича“ младите. За това свидетелства фактът, че 70% от пациентите, заболяват от псориазис във възраст до 20 години.

Ако по кожата се появи обрив, който прилича на псориазис, трябва да се обърнете към дерматолог. Този вид възпаления представляват люспести плаки с различни размери. При това плаките могат да са по лактите, коленете, окосмената част на главата или по други части на тялото. Само дерматолог може да постави точна диагноза и в зависимост от формата му да назначи лечение.

Какво е розацея?

Розацея е хронично кожно заболяване, чиито основни признаци са зачервяване на кожата и образуване на туберкули, гнойни пъпки и други обриви по лицето. Около половината случаи на розацея са съпроводени с увреждане на очите.

Причини за розацея и демодекоза. Какво е демодекоза?

Точната причина за розацея и до днес не е установена. Предполага се, че в основата на развитието на розацея лежи повишена чувствителност на съдовете на лицето към различни въздействия. При болните от розацея повърхностните артерии на кожата се разширяват в отговор на дразнители, които при здравите хора обикновено не предизвикват никаква реакция.

По-рано се смяташе, че основната причина за розацея е микроскопичен кърлеж, обитаващ кожата на лицето, в мастните жлези на космените фоликули. Предполагало се е, че „подкожният кърлеж“ предизвиква особено заболяване – демодекоза, което провокира розацея. Днес знаем, че демодекозата може да се срещне и при съвсем здрави хора. Тя може да бъде не причина, а следствие от кожни изменения.

Друга теория, свързваща розацеята с гастрита, обяснява развитието на розацея под влиянието на бактерия, която се смята за виновник за гастрита – Helicobacter pylori.

Кой най-често страда от розацея? Рискови фактори.

Розацеята най-често поразява жените в околоменструалния период, като цяло от нея заболяват хора и от двата пола около 30-50 годишна възраст. Рисковите фактори за развитието на тази патология са:

Болести на стомашно-чревния тракт (най-вече гастрит) Нарушения в работата на ендокринната система (недостатъчност на яйчниците, менопауза, захарен диабет и други) Нарушения в имунитета

Хубаво е да се замислите дали не заболявате от розацея, ако леко или много често лицето Ви се зачервява, ако забелязвате силно зачервяване при използването на горещи напитки, люта храна и алкохол, или при много студено или много горещо време.

Какво да правите при розацея?

Розацеята може да прогресира и да премине в по-тежки стадии, които трудно се поддават на лечение: силно разширяване на съдовете, ринофима. Затова появата на розови обриви е причина за незабавно посещение на дерматолог.

Запознайте се с причините за пърхота и как да се избавите от него, а също и с причините, провокиращи появата на кожните болести в продължението на нашата статия.