Делят ни броени месеци до първите полети на комерсиалните орбитални кораби за пилотирани нужди

1
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 29 Юни 2018

Посещения: 15

29 юни 2018 г. 12:45 ч. Съвсем скоро НАСА ще определи официалните дати за първите полети на комерсиалните кораби за пилотирани нужди, съобщава сайтът СпейсНюз [1]. Макар че се очертават известни отлагания и надали СпейсЕкс и Боинг ще проведат дебютен полет през август, каквито са официалните планове засега, вече можем да кажем със сигурност: до първите изстрелвания на „Драгън 2“ (още наричан „Кру Драгън“) и „Старлайнър“ ни делят месеци, а не години. 

Всъщност от СпейсЕкс вече са предоставили космически кораб „Драгън 2“ в центъра на НАСА Плъм Брук, където подлежи на окончателните термовакуумни изпитания [2]. Веднага щом те приключат, корабът ще се оправи към Кейп Канаверал, откъдето ще излети. Докъм 26-ти юни представителите на СпейсЕкс продължаваха да твърдят, че този първи полет ще е в края на лятото, а след него първият пилотиран ще е през декември. Ако има някакви отлагания, те няма да са чак толкова съществени – например, първи безпилотен през есента, първи пилотиран полет – в началото на 2019-та.

Много по-сериозни забавяния този път има при Боинг, където първият полет на „Старлайнър“ вече не се очертава да е преди октомври. Засега от компанията не са предоставили ревизиран график, нито са оповестили от какво естество са проблемите, с които са се сблъскали. Според неофициалните слухове първият безпилотен полет може да бъде отместен за края на годината, дори за началото на 2019-та.

Така че СпейсЕкс отново изпреварва Боинг. Хубавото на тази новина е следното – за пръв път след дълги години разработка на нови пилотирани кораби, те вече са почти в готовност. Бъдещето в областта на пилотираната космонавтика най-сетне започва да просветлява. 

Снимка на космическия кораб „Кру Драгън“ по време на термовакуумни изпитания. Photo credit : SpaceX