Успех: Ракета Фолкън 9 изведе на път към МКС товарен кораб Драгън

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 29 Юни 2018

Посещения: 68

Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

29 юни 2018 г. 12:58 ч.

Светослав Александров. Днес в 12:42 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя ракета „Фолкън 9“ с товарен космически кораб „Драгън“. Броени минути след излитането корабът се отдели успешно от горната степен на ракетата-носител и започна самостоятелен полет към „Международната космическа станция“.

В рамките на днешния полет не се предвиждаше завръщането на първата степен на ракетата – нещо повече, това беше последният полет на варианта „Блок 4“ за нуждите на орбитална мисия. Оттук насетне СпейсЕкс ще използва само ракети от последната модификация „Блок 5“. Тази модификация ракети е специално предназначена за бързо използване. Частната компания очаква всяка ракета „Фолкън 9 – Блок 5“ да лети до 10 пъти с минимална поддръжка и до 100 пъти с малко повече поддръжка. С „Блок 5“ ще бъдат изстрелвани и пилотируемите кораби „Кру Драгън“. 

СпейсЕкс разполага с още една степен „Блок 4“ в хангара си. Засега компанията не планира мисия за нея, макар че има предложения степента да се използва при тестване на аварийните системи за спасяване по време на полет на „Кру Драгън“.

Корабът, който излетя днес, е стандартен товарен кораб „Драгън“, който се използва за превоз на товар до „Международната космическа станция“ и обратно. Това е единственият кораб, който може да връща товар от орбита на Земята, като изключим ограничените възможности на „Союз“. Днес на борда на „Драгън“ пътуват 1 233 килограма научни експерименти, 205 килограма провизии за екипажа, 178 килограма хардуер за американския сегмент на станцията, 12 килограма хардуер за руския сегмент, 21 килограма компютърна апаратура и др. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/