От днес нови по-високи цени на природния газ, парното и тока

1
105
Добави коментар

Кадър БНТ

От днес влизат в сила новите по-високи цени на топлата вода, парното, природния газ и тока. С колко точно ще бъде увеличението обаче ще стане ясно след около два часа, когато се очаква да приключи закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Една от основните причина за поскъпване на топлата вода и тока е увеличението на природния газ с близо 11%. Комисията за енергийно и водно регулиране прие новите цени на природния газ на закрито заседание в петък. Първоначално от компанията настояваха за поскъпне от близо 18 на сто. Регулаторът обаче изчисли, че дружеството има свръхприход от 13 млн. лева и затова увеличението трябва да бъде намалено.

Преди увеличението на природния газ, цената на тока според изчисленията на КЕВР трябваше да се увеличи с между 1,7% в Западна България и 2,6 на сто в Североизточна България.

Към тази сума трябва да се прибави и увеличението на газа в рамките на близо 1,5%, изчисляват експерти. Според доставчиците на електроенергия, дори и при такова увеличение, няма да има достатъчно средства за инвестиции в нови мрежи.

При парното и топлата вода се очаква увеличението на цените на бъде още по-голямо. Докато първоначалните изчисления на КЕВР предвиждаха поскъпване на топлата вода в София с малко над процент, след увеличението на газа, скокът може да надхвърли 6 на сто.

Най-драстични увеличение се очаква да има в Бургас, Плевен, Перник и Пловдив.

Новите цени на тока ще важат една година, а тези на парното и топлата вода могат да бъдат преразгледани след три месеца. Заради поскъпването се очаква доставчиците на ток да направя извънреден отчет на абонатите си.