Хиляди изкараха нощта да чакат българските митничари на Калотина (СНИМКИ+ВИДЕО)

1
109
Добави коментар

На българските митници нищо не се е променило, въпреки новите технологии, председателството на Съвета на ЕС и 11 години членство в европейската общност. За пореден път стотици коли бяха принудени да чакат близо 5 часа на сръбско-българската граница – Калотина в събота срещу неделя, предаде репортер на Скандал.

Никой не даде обяснение на хилядите чакащи хора за причините за забавянето или пък да се извини. Пред репортер на „Скандал“ Иван Любомиров от Бургас заяви, че преминаването през сръбската граница към България му е отнело 20 минути. „Голямото чакане започна в мига, в който минахме сръбското гише. Вече трети час колата ми не помръдва.“  Мехмед Рамзи пък каза, че „всяка година по това време задължително на нашата митница или ще блокира системата или няма достатъчно служители на смяна. Всеки път за първи път разбират, че българските и турските гастербайтери идват лятото от Европа, за да си изкарат ваканцията по родните места в Турция и България.“

Много семейства имаше с бебета и малки деца. Тоалетни и питейна вода няма, работещи магазини също! Който каквото се е сетил да си вземе от магазините на сръбската страна добре е направил. Намиращите се в капан граждани освен, че трябваше да чакат почти цяла нощ, бяха принудени да стоят по колите си защото газовите изпарения от стотиците коли, не позволяваха на хората да излизат на открито. „Искам да се разтъпча, да изпуша една цигара, но е невъзможно. Толкова е задушаващо всичко това, което излиза от колите, че човек и една цигара не може да изпуши.“, жалва се Владимира от Ямбол. И българи и чужденци се чудят как е възможно в Сърбия, която не е страна член на ЕС и която претърпя няколко войни всичко да е наред и да работи, а у нас още на границата се сблъскваш челно с байганьовщината.

Възмутен български гражданин сподели как сръбският митничар с усмивка обработил документите му и пожелал лек път, а от наша страна „джвакаща дъвка служителка, която дори я мързеше да говори, а каму ли да изрече добри пожелания на пътуващите“.  Семейство Илиеви решили да посетят за два дни Ниш. „Градът е толкова чист! Един фас няма да видите хвърлен някъде. Хората са спокойни и това е изписано на лицата им. Всичко е подредено и поддържано. Уникална пешеходна алея покрай река Нишава. Ние сме от Пловдив и се питаме какво е спирало и спира толкова време нашите управници да използват даденостите на река Марица. Какво излиза? Че Ниш е по-богат и уреден от Пловдив?“, разказват докато чакат Ваня и Иван Илиеви. 

Възмутените чакащи пътници обясняват как докато са прекосили западните ни съседи, пътищата са били в много добро състояние, а изграждането на магистралата свързваща Белград и Ниш с границата е на финален етап. Едните разказваха на другите какво ги чака щом минат българската митница. Да не се оглеждат за указателни и упътващи табели, защото такива няма и да внимават за дупки и пропадания на пътя. Такива изненади дебнат отвсякъде по българските пътища.