Данъчни инспектори плъзват по морето, предстоят над 25 000 проверки до края на сезона

1
130
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

И тази година стотици инспектори от Националната агенция за приходите ще кръстосват родното Черноморие в търсене на некоректни търговци. Утре стартира активният сезон на данъчните по морето. Предстоят над 25 000 проверки до края на сезона, като основен акцент ще бъде отчитането на обороти и издаване на касови бележки.

От НАП припомнят, че при неиздаден касов бон наказанието е незабавно запечатване на обекта, наред с обичайната глоба. Данъчните подчертават, че целта не е да се удари по бизнеса, а да се дисциплинират търговците, които по закон трябва да регистрират всяка продажба. При проверките от НАП отново ще използват дистанционната си връзка с касовите апарати, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“.

Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на [email protected].

”Главната ни задача е да подобрим данъчното поведение на търговците по Черноморието. Това, че ще изпратим екипи там обаче не значи, че ще нарушим качеството на контролната дейност във вътрешността на страната. Разполагаме с близо 800 души и добри софтуерни инструменти за целта”, каза по повод на започващата контролна кампания на НАП директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.