Китайският спускаем апарат Чанг’е 3 все още работи четири и половина години след кацането!

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 02 Юли 2018

Посещения: 15

3 юли 2018 г. 00:45 ч. Спомняте ли си за китайския спускаем апарат „Чанг’e 3“, който кацна на Луната в края на 2013-та година? Невероятно, но факт – сега сме средата на 2018-та, а „Чанг’e 3“ все още работи. Уебсайтът UHF Satcom потвърждава, че в края на месец юни апаратът е излъчил успешно радиосигнали от лунната повърхност [1].

Научната апаратура на борда е в доста окаяно състояние. Оптичните камери отдавна са се повредили и няма как спускаемият апарат да изпраща нови снимки. Но по последна информация ултравиолетовият телескоп продължава да е в изправност.

Луноходът „Юту“, който беше доставен от „Чанг’e 3“, за съжаление вече се е повредил и не излъчва радиосигнали. 

Иначе е чудесна новина, че стационарният „Чанг’e 3“ все още комуникира със Земята, но вече за китайските специалисти приоритетна е следващата мисия – „Чанг’e 4“. В рамките на тази мисия през месец 2018-та отвъд орбитата на Луната, в точката на Лагранж Л2, Китай изпрати благополучно комуникационния спътник „Чьечиао“. Този спътник ще осъществява радиовръзката между Земята и предстоящия спускаем апарат, който ще кацне на обратната страна на Луната в края на годината. 

Китайският спускаем апарат „Чанг’e 3“, заснет от лунохода „Юту“ („Нефритен заек“). Credit : Chinese Academy of Sciences