Борисов: Най-големият успех е перспективата за Западните Балкани

1
104
Добави коментар

Постигнахме 45 споразумения с ЕП от 105, които наследихме, още толкова затворихме в съвета. Постигнахме голям напредък. Най-големият успех е европейската перспектива за присъединяването на Западните Балкани. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на отчета си за Българското председателство в Страсбург.

Срещата на върха на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името, това е исторически момент, с който трябва да се гордеем. Вие също много ни подкрепихте, обърна се Борисов към Европейския парламент. Със Споразумението за добросъседство между България и Македония отворихме темата за Западните Балкани и дадохме и личен пример. Ние сме прагматични, работихме много за свързаността на региона, подчерта Борисов. Коридорите 4, 8, 10, жп линиите, пристанищата, ще дадат много голям просперитет, свързаност и вдигане на БВП на целите Балкани, не само на Западните, каза още Борисов.

По време на изказването си премиерът отбеляза като успешна срещата във Варна ЕС-Турция. Борисов отбеляза, че след добрия диалог между София и Анкара страната ни отчита нулев миграционен натиск.

Освен това, успех отчитаме по един от ключовите приоритети за ЕС- миграционната политика. България е затворила 4 от 6 досиета в този сектор в рамките на председателството. „Нашите успехи са и ваши. По време на председателството търсехме и постигнахме консенсус по наглед неразрешими въпроси“, отбеляза българският премиер. Като приоритети, които завещаваме на австрийското председателство Борисов открои – диалогът по Брекзит, политиките срещу миграционния натиск от Африка, тероризмът.

Българският премиер отбеляза и че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. „Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната.

От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството.

Бойко Борисов носи отговорността за това успешно председателство. Благодаря на Лиляна, която е истински инженер, както и за високо качествената работа. Браво, отлично, много ви благодаря, заяви в Европейския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Мотото на вашето председателство бе „Съединението прави силата”. Това резюмира и начина на подход към председателството, всяка секунда и минута работихте така, и за мен бе удоволствие да работя с Българското председателство. Построихте мостове, събрахте хора. И в отделните отрасли постигнахте успехи, подчерта Юнкер. Много е важна модернизацията на правилата в далекосъобщенията, това се отнася до дигитална и цифрова Европа. Работата в тези посоки бе отлична. Със стимула на Мария Габриел цифровизацията напредна. Много се гордея с това, че успяхте и особено в тези сложни обстоятелства и работихте добре и по командированите работници, постигнахте повече от други в сложни за вас обстоятелства, отбеляза Юнкер. Той добави, че темата за Западните Балкани е обсъдена и в София, и във Варна. Вие се погрижихте за това европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани, тази тема да бъде по-добре разбрана. Благодаря за работата ви по външните граници. Бойко, отлично се справи, каза още Юнкер. /БГНЕС